fallback

Нов ден, нов финансов министър - и нова икономическа политика?

С избирането на нов финансов министър на Великобритания икономическата политика се промени радикално за нощ

16:54 | 16.07.16 г.

Икономическата политика на Великобритания се промени радикално за около една нощ, коментира ВВС.

В цялата врява и суматоха около референдума, кампанията за лидер на торите и създаването на чисто нов кабинет този факт лесно може да се пропусне.

Джордж Озбърн бе финансов министър в продължение на шест дълги години на строги икономии.

Той и правителството му неведнъж са казвали, че балансирането на бюджета е първата им и най-важна задача.

Сега, дори без избори, тази политика се изоставя. Целта на правителството да събере повече данъци отколкото харчи до 2020 г. отпада, но какво ще я замени?

Филип Хамънд дава някакви сигнали, но за да бъдем напълно откровени, няма да имаме пълна картина до есенното му изявление по-късно тази година, пише ВВС.

Новият финансов министър обаче вече отказва да каже кога бюджетът на правителството ще излезе в излишък, ако това изобщо се случи.

Хамънд каза още, че „увеличаването на данъците не е начинът да се подкрепи икономиката, да се поддържа доверието на потребителите и да гарантираме, че ще продължим да позволяваме на икономиката да расте в бъдеще“.

Не е сигурно и, че огромен кръг от нови икономии ще помогне на икономиката в момента.

Всъщност предвид понижаващото се доверие сред бизнеса и потребителите, опасенията за отлагане или дори анулиране на частни инвестиции и забавяне на строителната индустрия, много смятат, че ръст на държавните инвестиции е очевидното решение.

Бившият министър по бизнеса Саджид Джавид призова правителство да финансира с още 100 млрд. паунда разходите за инфраструктура през следващите пет години.

Освен ако данъците не бъдат сериозно вдигнати или няма големи съкращения на разходите, тези пари ще трябва да бъдат взети под формата на заем.

За съжаление финансовият министър в момента може да взима заеми на исторически ниски лихвените проценти за дълги период от време. Пазарите са толкова изнервени, че са готови да вложат средства в ултрасигурни държавни облигации с малка или никаква възвращаемост.

Но правителството ще трябва да намери пари не само за нова инфраструктура, тъй като икономиката вероятно ще се забави или дори ще навлезе в рецесия, което ще направи съществуващите цели за заеми безсмислени.

Внимателната оценка сочи, че правителството ще трябва да заема по още 50 млрд. паунда годишно до края на мандата на този парламент, само за да балансира приходите и разходите.

Всеки заем за насърчаване на икономиката ще бъде в допълнение на това. Миналия месец това щеше да бъде отхвърлено от финансовия министър и колегите му в кабинета като безразсъдно, опасно и контрапродуктивно.

Толкова силно се промениха нещата през последните няколко седмици.

Джордж Озбърн обичаше да казва, че „трябва да поправиш покрива, докато слънцето грее“. Тези огромни промени в икономическата политика предполагат, че прогнозата на правителството е за твърде облачно време.

Всичко за Великобритания след референдума - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още