fallback

Западноевропейските борси са предимно на червена територия

Книжата на компаниите от секторите туризъм и лайфстайл пострадаха най-силно

19:23 | 15.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските борси приключиха петъчните си сесии до голяма степен на по-ниски нива след терористичната атака във Франция, при която загинаха най-малко 84 души.

Общоевропейският Stoxx 600 компенсира част от спада си, но остана на отрицателна територия със спад от 0,25%. За седмицата обаче индексът отчита нарастване от 3,2%.

Френският индекс CAC-40 се справи по-зле от останалите водещи бенчмаркове, като затвори със спад от 0,4 на сто. FTSE 100 във Великобритания приключи сесията с ръст от 0,2%, а германският DAX е надолу с  0,1%.

Припомняме, че късно в четвъртък 84 души бяха убити, а десетки ранени (18 в критично състояние), след като камион се вряза с висока скорост в тълпа от хора, събрала се за фойерверките по повод френския национален празник в южния френски град Ница. Атаката натежа над и без това крехките нагласи на инвеститорите в петък, които тъкмо бяха започнали да се възстановяват, след като новият премиер на Великобритания Тереза Мей встъпи в длъжност и оформи кабинета си - първи стъпки към установяване на политическа стабилност в страната.

Книжата на компаниите от секторите туризъм и лайфстайл пострадаха най-силно. Акциите на хотелската верига Accor се обезцениха с 3 на сто, а книжата на Air France-KLM са надолу с 1,6 на сто. Книжата на Easyjet, IAG и Ryanair в Лондон също са надолу. „Очаква се поне през следващите няколко седмици туристическият поток към Франция и въобще Западна Европа да намалее“, смята Седрик Роси от Bryan Garnier.

Днес имаше новини от макроикономическо естество. Инфлацията в еврозоната през юни е 0,1% на годишна база, сочи второто и финално четене на данните на Евростат, което на практика потвърждава предварителната оценка. Така валутният съюз излиза от дефлацията, в която беше от февруари до май. 

В целия Европейския съюз потребителските цени отчитат нулев ръст, след като през май се понижиха с 0,1% на годишна база.

Имаше новини и от корпоративния сектор, след като Swatch Group предупреди изненадващо в петък, че печалбата за полугодието спада с 50 до 60 на сто. Групата заяви, че атаката в Ница може да добави натиск над продажбите в краткосрочен план. Акциите на производителя на швейцарските луксозни часовници се сринаха първоначално с 12 на сто, преди да компенсират част от спада. В крайна сметка обезценяването бе от 7,8 на сто. Надолу поеха и книжата на конкурента Richemont, които се обезцениха с около 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още