fallback

Главният икономист на АЦБ: Нужен ни е чук, за да стабилизираме икономиката

Анди Холдейн заяви, че подкрепя облекчаването на паричната политика

16:25 | 15.07.16 г. 2

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) подкрепя подход, включващ "парен чук" за стабилизиране на икономиката след Brexit, след като призна, че безработицата може да се повиши, съобщава ВВС.

В свое изказване Анди Холдейн подкрепи облекчаването на паричната политика. Той каза, че то трябва да бъде „въведено своевременно, но и със сила“, добавяйки, че „под своевременно имам предвид следващия месец“.

Вчера банката запази основния си лихвен процент без промяна на равнище от 0,5% - ниво, поддържано от март 2009 г. насам.

В протокола от срещата на Комисията по парична политика, на която е член Холдейн, се казва: „Повечето членове на комисията очакват паричната политика да бъде разхлабена през август. Точният размер и характер на стимулиращите мерки ще бъдат определени при прогнозите и доклада за инфлацията през август“.

На 30 юни Холдейн каза, че има доказателства, че компаниите забавят както наемането на нови хора, така и инвестициите. Тогава той заяви: „Няма усещане за драстично орязване, но има силно усещане за леки съкращения“.

Той призна и че има риск нивото на безработицата „може би“ да се увеличи.

Коментирайки нуждата от действия за стабилизиране на икономиката, Холдейн заяви днес: „Казано иначе, по-скоро бих поел риска да взема парен чук, за да разбия орехче, отколкото да взема миниатюрно геоложко чукче, за да си изкопая тунел от затвора, както направи Анди в „Изкуплението Шоушенк“. И да, знам, че Анди в крайна сметка избяга, но му отне 20 години. Комисията за парична политика няма този „лукс“.

Спадът на паунда спрямо долара може да осигури стимули за британския износ и да помогне да се подкрепи инфлацията, за да постигне и дори задмине целта на АЦБ от 2%, смята още Холдейн.

Той подчерта, че Brexit няма да повтори финансовата криза. Според него „ситуацията днес е много по-различна. Британската банкова система, от гледна точка на мащаба, е по-добре капитализирана и по-ликвидна оттогава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още