fallback

Русия и Турция ще обсъдят икономическото си сътрудничество в края на юли

Двете страни скоростно възстановяват отношенията си

13:32 | 13.07.16 г.

Русия и Турция бързо нормализират отношенията си и на 27 юли се планира посещението на икономическия министър на южната ни съседка Нихат Зейбекчи в Москва. Той ще разговаря с руския си колега Алексей Улюкаев, съобщава ТАСС.

Двете страни прекъснаха отношенията си в икономическата област, след като турските ВВС свалиха руски военен самолет. В края на миналия месец обаче турският президент Реджеп Таийп Ердоган се извини за инцидента и оттогава връзките между двете страни се възстановяват скоростно.

Президентът на Русия Владимир Путин вече нареди на правителството да предприеме мерки за нормализирането на ситуацията.

Един от първите сектори в турската икономика, който вече вижда промяната в отношенията, е туризмът. През уикенда в Анталия пристигна първата група руски туристи за годината. Очаква се да бъдат върнати и чартърните полети между Русия и Турция.

От коментарите на властите досега не става ясно какви проекти ще обсъдят Улюкаев и Зайбекчи.

Първата двустранна среща между Русия и Турция на министерско ниво беше проведена на 1 юли. В Москва разговаряха външните министри на двете страни – Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу. Двамата се договориха да бъде възстановена работната група за борба с тероризма и съвместни операции в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още