fallback

Британското правителство попари надеждите за втори референдум за еврочленство

33 млн. британци вече дадоха мнението си по въпроса, е официалната позиция на властта

14:17 | 09.07.16 г. 7

Гласуването за европейското членство е "веднъж в живота", коментира британското правителство по повод събирането на подписи в електронна петиция за провеждането на втори референдум във Великобритания, пише The Guardian.

В петицията досега са събрани над 4,1 млн. подписа, допълва изданието.

Според законодателството британският парламент трябва да обсъди поставен в петиция въпрос при набирането на повече от 100 хил. подписа. Каквото и да е решението по тази петиция от външното министерство на Великобритания посочиха, че 33 млн. британци вече са дали своето мнение по въпроса.

В онлайн петицията е посочено, че избирателната активност в референдума е била по-малка от 75%, а искането за напускане на ЕС е подкрепено от по-малко от 60% от гласувалите. Това дава правото допитването да бъде повторено, смятат авторите на петицията.

От правителството обаче посочват, че в Закона за референдума за ЕС не е било поставено изискване за минимална избирателна активност.

Законът е бил дебатиран и в двете камари на британския парламент - на общините и на лордовете. В него са били посочени всички условия, при които да се проведе допитването, включително датата и въпроса в бюлетината. Изисквания за избирателна активност и дял на единият от отговорите не са били поставяни.

"Сега трябва да се подготвим за процедурата по излизането на ЕС и правителството се ангажира да осигури най-добрите възможности  за британския народ в преговорите", е записано още в официалното изявление на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още