fallback

Мерките на АЦБ изведоха FTSE 100 на плюс

Представянето на водещия индекс на борсата в Лондон контрастира с минорното настроение на европейските пазари

19:17 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските акции приключиха сесията във вторник със спадове, след като поевтиняването на петрола и опасенията за глобалния икономически растеж засенчиха позитивните реакции от новите мерки на Английската централна банка (АЦБ), , отбелязва CNBC.

Единствен лондонският индекс FTSE 100 се покачи – с 0,35% до 6 545,37 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 1,82% до 9 532,61 пункта. Френският бенчмарк САС 40 е надолу с 1,69% до 4 163,42 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете спад от 2,28% до 8 067,60 пункта. Широкият индекс Stoxx 600 се смъкна с 1,66% до 324,32 пункта. В Италия FTSE MIB спадна с 1,45% до 15 780,16 пункта.

Английската централна банка обяви, че понижава антицикличния капиталов буфер за банките от 0,5% до 0%. Малко след това и след пресконференцията на управителя Марк Карни лирата за кратко поскъпна, но в крайна сметка пак се спусна надолу под рекордно ниските нива, достигнати след референдума на 23 юни. Тогава валутата удари 31-годишно дъно.

На корпоративния фронт фокусът за пореден ден падна върху акциите на италианските банки. Търговията с книжа на Banca Monte dei Paschi di Siena за кратко бе спряна, като преди това акциите на най-старата банка в света поевтиняха с 14%.

От общата сума на лошите кредити в италианския банков сектор в размер на 360 млрд. евро около 48 млрд. евро са в баланса на Banca Monte dei Paschi di Siena, като при пазарна капитализация от 1 млрд. евро „не е трудно да се види къде е проблемът“, коментира главният пазарен анализатор в CMC Markets Майкъл Хюсън.

Книжата на UniCredit поскъпнаха с над 5% преди да заличат печалбите, след като Goldman Sachs изчисли, че банката трябва да набере между 6,7 млрд. и 9,6 млрд. евро допълнителен капитал, за да подобри капиталовата си адекватност.

Негативните ефекти от Brexit продължават. В понеделник Standard Life Investments спря търговията в имотния си фонд във Великобритания, като след новините акциите на Standard Life поевтиняха с 5%.

Aviva Investors, фондът на застрахователя Aviva, също спря търговията на имотния си фонд. Пазарната капитализация на Aviva се сви с 3,5%.

Британският строител Presimmon отчете 12% ръст на приходите през първото полугодие на 2016 г., като посочи, че е твърде рано да се посочат какви ще бъдат ефектите от Brexit за имотния пазар.

Въпреки добрите резултати книжата на Persimmon заличиха над 6,5% от цената, повличайки и тези на Bovis Homes и Taylor Wimpey със себе си.

В сферата на телекомуникациите Ройтерс цитира запознати лица, според които CK Hutchison Holdings и Vimpelcom водят преговори за създаването на четвърти телеком оператор в Италия.

В края на търговията в Лондон фючърсите върху американския лек суров петрол WTI и европейския бенчмарк Брент поевтиняха с над 4% до, съответно - 46,8 долара и 47,9 долара за барел. Ценовият спад дойде на фона на опасенията, че евентуално забавяне на световния ръст може да се отрази на търсене.

Търговията в Европа до обяд коментира Юън Потс от Bloomberg London пред Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още