fallback

Юридическа кантора иска британският парламент да одобри Brexit

Правителството в Лондон няма правомощия да задейства чл. 50 от Договора от Лисабон, който регламентира напускането на ЕС, без одобрението на парламента

11:28 | 04.07.16 г. 5

Юридическата кантора Mishcon de Reya съобщи, че е завела иск срещу британското правителство, с който настоява парламентът на Острова да одобри излизането на страната от Европейския съюз (ЕС), преди да започне официалната процедура, предава Ройтерс.

Базираната в Лондон кантора посочва, че е необходимо решение на парламента, което да е одобрено от народните представители и в двете камари, преди да бъде задействан член 50 от Договора от Лисабон, който регламентира процедурата по напускане на ЕС.

Кантората е действала от името на група нейни клиенти, чиято самоличност обаче не разкрива, става ясно от съобщението ѝ, посочва информационната агенция. Според ВВС става въпрос за група представители на бизнеса и науката.

Според юристите правителството на Великобритания няма необходимите правомощия да започне процедурата за раздяла с Брюксел и има нужда от одобрението на парламента.

„Резултатите от референдума не са правно обвързващи и задействането на чл. 50 от Договора от Лисабон от премиера без одобрението от парламента би било незаконно“, посочва се в съобщението на кантората.

Mishcon de Reya е в непрекъсната кореспонденция с правителствени юристи от 27 юни насам. Компанията е поискала уверение от името на клиентите ѝ, че правителството ще уважава суверенитета на британския парламент.

Ройтерс припомня, че консервативният премиер Дейвид Камерън подаде оставка, след като стана ясно, че 52% от британците подкрепят страната им да напусне ЕС. Той посочи при подаването на оставката, че наследникът му, който се очаква да поеме поста в началото на есента, ще задейства чл. 50 от Договора от Лисабон.

За най-вероятен наследник на Камерън се сочи сегашният министър на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей. Тя официално влезе в битката за лидерското място в Консервативната партия.

Мей вече ясно даде да се разбере, че ще уважи резултатите от референдума.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още