fallback

До септември ЕК трябва да представи финансов план за пресичане на миграцията

ЕС се захваща с бежанските потоци през Средиземно море

08:41 | 29.06.16 г. 1

До септември т.г. Европейската комисия (ЕК) трябва да представи план за външни инвестиции с цел пресичане на миграционните потоци. Планът ще се разглежда приоритетно от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Това са решили лидерите на ЕС на заседанието им, което се проведе снощи в Брюксел.

В решението се посочва, че всички инструменти и източници на финансиране трябва да бъдат мобилизирани по съгласуван начин в подкрепа на ограничаването на имигрантските потоци. Те включват и инициативата на Европейската инвестиционна банка в държавите от Западните Балкани и на юг в съседство на ЕС, за която обаче още не са осигурени средства.

Политиците отчитат, че споразумението с Турция за имигрантите се изпълнява. В резултат преминаването на нелегални имигранти към Гърция е намаляло драстично.

Законодателството за третирането на сирийците и на гражданите на други държави, прието неотдавна от Турция, дава възможност в Турция да бъдат връщани мигранти при пълно спазване на разпоредбите за недопустимост съгласно Директивата за процедурите за убежище.

В Централното Средиземноморие обаче потоците от предимно икономически мигранти остават същите като миналата година, отбелязват лидерите на държавите от ЕС. В тази връзка се планира ускоряване на Плана от Валета, който беше гласуван през миналата година на специална конференция в малтийската столица.

Предвижда се да започне бързо оперативно връщане на незаконни имигранти. До сключването на постоянни споразумения с държавите от Северна Африка се предвижда да действат временни такива, става ясно от решението.

На страните от региона ще се предложат и стимули, за да изпълняват такива споразумения, включително сътрудничество за развитие и търговия.

За споразуменията ще отговаря топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още