fallback

Европейските индекси записаха ръстове преди гласуването във Великобритания

Инвеститорите следиха и изказването на Джанет Йелън

19:54 | 22.06.16 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси завършиха търговията в сряда на зелена територия, докато инвеститорите се подготвят за деня, в който Великобритания ще реши чрез референдум дали да остане членка на Европейския съюз (ЕС), пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,4% нагоре, въпреки че в ранните часове на сесията се оказа под натиск.

Другите ключови европейски индекси също записаха ръстове - FTSE 100 скочи с 0,6%, докато френският CAC и германският DAX приключиха сесията съответно с 0,3% и 0,55% ръст.

С наближаването на референдума европейските индекси останаха на ръба през тази седмица. Най-общо проучванията на общественото мнение показват, че резултатите в подкрепа на напускането и оставането са твърде близки, което допълнително може да подклажда волатилността на финансовите пазари.

Политиците от двете страни на дебатите ще направят последните си изказвания днес, преди референдумът да започне утре в 7 ч. местно време.

Инвеститорите от цял свят следят и втората част от изслушването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса. Тя представя шестмесечния доклад на Фед за паричната политика и вчера отговаряше на въпросите на Банковата комисия в Сената.

Йелън заяви, че "силно се надява", че САЩ ще се радват на по-голям растеж, както и че централната банка ще следи това, за да направи оценка на икономиката. 

Във вторник Йелън коментира и дебатите за референдума, заявявайки, че вот в полза на напускането на Великобритания може да има значителни икономически последици.

Цените на петрола се оказаха под натиск по време на следобедната борсова сесия в Европа, като тези на американския суров петрол и Брентът паднаха до 50 долара до приключването на търговията.

Норвежката компания Statoil записа ръст от 2% в цената на акциите си днес, след като главният ѝ изпълнителен директор Елдар Саетре заяви пред Wall Street Journal, че голямото повишаване на ефективността е помогнало на петролната компания да понижи разходите на своите проекти в глобален мащаб. Междувременно Petrofac записа 1,5% спад, след като Exane BNP Paribas сви прогнозата си за цената на акциите ѝ.

Банките продължават да са в центъра на вниманието в навечерието на референдума. Няколко от листнатите в Лондон Банки записаха големи ръстове днес, включително HSBC и Royal Bank of Scotland. Standard Chartered се оказа сред най-добре представилите се, а цената на акциите ѝ скочи с над 2 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още