fallback

Драги: ЕЦБ е готова за всякакви непредвидени обстоятелства след референдума

По думите на президента на банката тя е готова да действа с всички инструменти в рамките на мандата си

17:23 | 21.06.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да действа с всички инструменти в рамките на мандата си, ако се стигне до Brexit (излизане на Великобритания от ЕС) след референдума в четвъртък. Това заяви президентът на институцията Марио Драги в изявление пред Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент.

ЕЦБ е готова да използва всички инструменти, за да облекчи пазарните турболенции, ако британците решат да подкрепят излизане на страната от Европейския съюз.

Драги беше лаконичен, когато споменаваше горещата тема на седмицата и когато отговаряше на въпроси от страна на евродепутатите. „Европейската централна банка е готова за всякакви непредвидени обстоятелства след референдума“, каза Драги без да предоставя повече подробности за подготовките. 

През миналата седмица агенция Ройтерс съобщи, че ЕЦБ и Английската централна банка са подготвили съвместна реакция в случа на Brexit, за да успокоят пазарите. От страна и на двете банки нямаше официални коментари по този въпрос.

По думите на Драги възстановяването в еврозоната продължава с умерен, но стабилен темп, подпомогнато от потреблението и ефектите от облекчената парична политика в реалната икономика. Потреблението от своя страна извлича полза от все още сравнително ниските цени на петрола и стабилната заетост.

Според президента на ЕЦБ в корпоративния сектор се наблюдава ръст на печалбите, благоприятни финансови условия, и повишение при инвестициите.

„Инфлацията обаче е по-скоро потисната и в близките месеца ще се движи около ниски нива, преди да се ускори в края на годината“, каза Драги.

За пореден път Драги посочи, че банката има готовност да използва всичките инструменти в рамките на мандата си, ако е необходимо, за да постигне целта си за инфлацията.

„Все пак несигурността остава висока, а рисковете остават значителни заради продължаващото слабост в глобалната икономика и заради геополитическите трудности“, каза Драги.

Той посочи, че без мерките на ЕЦБ ръстът на икономиката и на потребителските цени са щели да са далеч по-ниски.

„Пакетът от март се противопостави на рисковите пред перспективите за еврозоната. Допълнителен стимул ще дойде от мерките, които са все още в ранен етап на прилагане“, допълни той.

Още за паричната политика в еврозоната можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още