fallback

И Русия се бори с добавянето на палмово масло в млечните продукти

Властите в страната предупреждават за вода в млякото, растителни мазнини в сиренето и други добавки в традиционни продукти

13:34 | 21.06.16 г. 7

За различни методи за фалшифициране на млечните продукти предупреждава руската агенция за ветеринарен и фитосанитарен контрол – Россельхознадзор, на своя сайт. От публикацията става ясно, че проблем и за руския пазар се оказват добавените растителни мазнини – палмово, соево или кокосово масло.

С цел увеличаване на печалбите производителите разреждат млякото с вода, добавят нишесте, сода и дори гипс, предупреждават още руските санитарни власти. По този начин обаче се намалява и хранителната стойност на продуктите. Отделен е въпросът доколко безопасни за здравето са млечните храни с „добавките“. 

Фалшивите млечни продукти на пазара се отразяват и върху развитието на нормалната конкуренция и добросъвестните производители се оказват в неизгодна позиция, е записано още в анализа.

Проверката е показала например, че в сметаната се влага вода, нискокачествени млечни компоненти, стабилизатори и вкусови добавки. При сирената също има добавена вода, растителни мазнини или нарушения в режима на съзряване на продукта. 

Фалшивото прясно мляко най-често се произвежда от сухо мляко с добавени допълнително мазнини. Има случаи на "подмяна" на един вид мляко с друг - особено при козе мляко, чиято цена е по-висока, става ясно още сайта на Россельхонадзор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още