fallback

Стурнарас призовава за по-ниски цели по излишъка

Според гуверньора на гръцката централна банка е нужно преразглеждане на целите, тъй като те са „нереалистични и социално непостижими“

10:38 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Гуверньорът на гръцката централна банка призова кредиторите на страната да преработят ключов елемент на новия спасителен заем на Атина, заявявайки, че амбициозните цели за бюджетен излишък, договорени с лявото правителство на СИРИЗА, са „нереалистични и социално непостижими“, съобщава Financial Times.

Янис Стурнарас призова за „нова сделка“, която да намалява фискалния излишък преди плащанията по дълга, който Атина трябва да постигне – от 3,5% до 2% от националното производство, започвайки от 2018 г.

По-ниската цел ще позволи „по-балансиран микс от икономически политики с акцент върху намаляването на данъците, насърчавайки частни инвестиции и допринасяйки за устойчив темп на растеж“, пише Стурнарас в статия, публикувана в изданието.

Позицията на Стурнарас го нарежда в отбора на Международния валутен фонд (МВФ), който от месеци твърди, че целите за излишъка са нереалистични. В същото време обаче го противопоставя на германското правителство и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, който е в открита война на думи с МВФ по повод усилията за преструктуриране на програмата.

Това не е първият път, когато Стурнарас, чийто пост е независим от правителството, се дистанцира от политиката на Ципрас.

Въпреки призива си за облекчаване на дълга и по-ниски цели за излишъка МВФ остава изключително непопулярен в Гърция. Ципрас отдавна роптае срещу фонда и от месеци иска да го изкара от третата спасителна програма – отчасти, тъй като представителите на СИРИЗА вярват, че техните партньори от ЕС с времето ще станат по-милостиви.

Мълчаливо подкрепяйки аргументите на МВФ, Стурнарас ще направи всяко усилие на Ципрас да отстрани фонда по-трудно. Както Стурнарас, така и фондът твърдят, че поставянето на висока цел ще свие шансовете на страната да се възстановят и да отложат още дългоочакваната сделка по облекчаването на дълга.

„По-ниските фискални цели и облекчаването на дълга са стимули, които ще поддържат движението на гръцката икономика и общество“, пише Стурнарас.

Той твърди, че гръцкият дълг ще бъде устойчив с годишен първичен излишък от 2% и „доста умерено облекчаване на дълга, което няма да доведе до загуби за кредиторите“. Стурнарас предлага и 20-годишно удължаване на матуритета на дълга и погасяване на отсрочена капитализирана лихва на равни вноски за 20 години.

Муджтаба Рахман от консултантската компания Eurasia Group казва, че сегашната цел от 3,5% „вероятно не е постижима“ през по-късните години, но че ще бъде твърде голямо политическо предизвикателство за кредиторите на Гърция да преразгледат условията преди изборите в Германия през следващата година.

„Ако тези цели не бъдат постигнати, това означава още икономии и политическа нестабилност. Централната банка на Гърция се опитва да привлече вниманието към това“, казва той.

Гръцките предложения вече са били обсъждани неформално на среща на гуверньорите на централните банки от еврозоната. Подробни прогнози ще бъдат включени в доклада за паричната политика на централната банка на Гърция, който трябва да бъде публикуван в сряда, казва представител на банката.

Очаква се икономиката да се свие с още 0,3% тази година преди да се възстанови, като прогнозите за растеж за 2017 и 2018 г. са за 2,7%, сочи докладът.

Воденото от СИРИЗА правителство прокара през миналия месец през парламента фискален пакет, включващ намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците за 5,4 млрд. евро, включително повишаване с 1 процентен пункт на базисния Данък добавена стойност до 24%.

„Желанието и способността на гърците да плащат тези допълнителни данъци ще бъде ограничена. Икономиите достигат повратна точка в Гърция“, казва Рахман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
fallback