fallback

Силуанов: Ще има сделка за приватизацията на "Роснефт" през 2016 г.

Консултант по сделката е компанията White&Case

14:07 | 08.06.16 г. 2

През 2016 година ще бъдат финализирани сделки за приватизацията на "Роснефт", "Башнефт" и "Алроса", съобщи пред журналисти финансовият министър на Русия Антон Силуанов, цитиран от ТАСС.

"Колегите от Министерството на икономиката работят. Ще продаваме", заяви той. В плановете за раздържавяване в Русия са още и ВТБ, както и "Совкомфлот", допълва РИА Новости. Агенцията припомня, че за консултант по приватизацията на "Роснефт" е избрана компанията White&Case.

Междувременно "Роснефт" отчете финансовите си резултати за първото тримесечие. Печалбата на компанията намалява със 75% до 14 млрд. рубли. Приходите се свиват с 20 на сто до 1,048 трилиона рубли, става ясно от публикуваните на страницата на компанията отчети.

Ръководството на компанията коментира, че въпреки влошената среда компанията остава стабилна - намира финансиране на инвестиционните си планове и връща задълженията си. 

Силуанов коментира още пред журналисти в Москва, че властите в Русия нямат интерес за укрепване на курса на рублата.

"В момента няма твърде пряка зависимост между петрола и курса на рублата. На курса влияят много фактори, включително и решенията на Федералния резерв на САЩ, който се очаква да повиши лихвите", допълни той.

Руският финансов министър е категоричен, че в неговото ведомство и в Руската централна банка няма конкретна политика за удържане на курса на рублата, а само избягването на прекомерната волатилност и поддържане на платежния баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още