fallback

Проблемите пред "сините" карти за образовани мигранти в ЕС остават нерешени

През 2015 г. са издадени по-малко от 14 хил. разрешителни за работа на граждани на трети страни

18:44 | 07.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Политиката за издаване на "сините" карти, с които Европейският съюз (ЕС) се надява да привлича образовани мигранти, буксува. Това става ясно от думите на европейски лидери, цитирани от Ройтерс.

През миналата година по схемата са издадени по-малко от 14 хил. разрешителни за работа и пребиваване на граждани от трети страни в ЕС. Почти всички са били раздадени от Германия.

Европейската комисия (ЕК) ще се опита да подобри действието на схемата. Едно от предложенията в тази насока е да се облекчат условията за издаване на "сините" карти.

ИТ бизнесът у нас също поиска облекчени условия за издаването на разрешителни за работа по схемата за привличането на образовани мигранти. През април българският парламент одобри промени в регламентите за привличане на образованите чужденци.

Ефективната интеграция на граждани на трети страни, тоест извън ЕС, в общността е в основата миграцията на Стария континент да бъде превърната в облага за икономиката и сплотеността на обществото, смята комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

По схемата за привличане на високообразовани мигранти се предвижда сключването на трудови договори за между 6 и 12 месеца. В нея не участват Великобритания, Ирландия и Дания.

По данни на ЕК в момента 20 млн. чужди граждани работят легално в рамките на ЕС. Това представлява около 4% от населението на общността. За част от мигрантите обаче, особено това се отнася за жените, делът на заетостта е по-нисък спрямо гражданите на приемащата държава.

Според изчисления на ЕК, публикувани през ноември 2015 г., 3 млн. мигранти биха помогнали за икономическия растеж на Европа в периода 2015-2017 г., но ако те бъдат правилно интегрирани и включени в трудовата сила. През миналата година над 1 млн. мигранти пристигнаха на Стария континент, бягайки от военни конфликти и икономически проблеми в собствените си страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още