fallback

Die Welt: Германия зачерква Русия от списъка с партньорите

Политиката на Москва е насочена към взаимноизгодно сътрудничество, не към конфронтации, категорични са от Кремъл

15:59 | 06.06.16 г. 11

Министерството на отбраната на Германия е изготвило актуализация на т.нар. „Бяла книга“, съдържаща актуалните заплахи, пред които е изправена страната, съобщава Die Welt. Последното издание на доклада е от 2006 година и властите в страната признават дълбоката промяна в обкръжаващата среда, допълва изданието.

Сред новите рискове за страната, заедно с международния тероризъм и вирусните атаки, заплашващи цифровата комуникация, стои и Русия.

Страната вече не е партньор, а съперник. Страната се опитва да налага насилствено своите интереси чрез своите действия в Крим и Източна Украйна, посочват още от Министерството на отбраната в страната. Москва подчертава стратегическото съперничество и увеличава военната активност по външните граници на ЕС, пише още в проекта на „Бялата книга“, която трябва да бъде одобрена от правителството в рамките на няколко месеца.

Реакцията на Кремъл на тази публикация не закъсня. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че ако е вярна, тази информация „едновременно буди съжаление и безпокойство“, пише руската информационна агенция ТАСС.

Песков е категоричен, че политиката на Русия е много последователна и е насочена към създаване на атмосфера на взаимноизгодно сътрудничество в Европа, а не към конфронтации. В Кремъл са обезпокоени от подобно неправилно разбиране на действията на Русия.

Заплаха за Германия са още и държавите с различни по вид конфликти в Африка, Близкия изток и Централна Азия, които могат да станат убежища на радикални групировки и терористични организации.

Имиграцията също може да се окаже рисков фактор за страната, ако излезе извън контрол, предупреждават още от ведомството. Реално обаче заради демографския фактор мигрантите сами по себе си не са заплаха за страната.

В проекта за „Бяла книга“ са включени още заплахи за сигурността на Германия, сред които и нарушените маршрути на суровините, както и промените в климата, които са в състояние да дестабилизират цели държави, допълва още Die Welt. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още