fallback

Слабите данни за трудовия пазар в САЩ разтърсиха европейските борси

Цената на петрола се готви за първия си седмичен спад в рамките на месец, след като новините от САЩ повдигат въпросителни за потреблението на горива

19:32 | 03.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател

Фондовите пазари в Европа затвориха последната сесия за седмицата със загуби, породени от негативните настроения, които донесоха данните за заетостта в САЩ. През май работодателите в страната са назначили най-малко нови служители за последните пет години и половина, което предизвика и рязко обръщане на търговията, пише CNBC.

Водещите индекси на Стария континент започнаха сесията с ръстове, водени от акциите на петролния сектор. Всички сектори в паневропейския Stoxx 600 се радваха на повишения до разпространението на доклада от САЩ, допълва Market Watch.

Тогава нагласите се обърнаха и в крайна сметка индексът затвори сесията със спад от 0,89% до 341,29 пункта. За седмицата това означава загуба на 2,5 на сто от стойността на Stoxx 600.

Германският DAX изтри 1,03% от стойността си днес и финишира седмицата на ниво от 10 103,26 пункта. Френският САС 40 записа намаление от 0,99% до 4 421,78 пункта.

Ръстовете в минния сектор обаче успяха да задържат FTSE 100 на зелена територия. По-рано през деня индексът отчиташе ръстове в рамките на над 1%. В края на сесията обаче и тук си пролича минорното настроение и увеличението е в рамките на 0,39 на сто до 6 209,63 пункта.

Акциите на Glencore поскъпнаха с 5,52%, а BHP Billiton - с 3,48 на сто след поскъпването на металите на световните пазари.

Сред големите печеливши се нареди и френската хотелска верига Acore. Акциите й поскъпнах с почти 7 на сто до цена от 40,445 евро за брой, след като стана ясно, че китайската Jin Jiang планира да увеличи дела си във веригата.

Цената на петрола е напът да запише първата си седмична загуба в период от около месец, изчислява Market Watch. По-слабият ръст на заетостта в САЩ вече започна да повдига въпросителни около потреблението на горива в страната.

Така лекият суров петрол губеше 0,8% от цената си и към края на европейската търговия достигна до 48,79 долара за барел. За седмицата това означава загуба на 1,1% от цената на американския сорт. Европейският Brent също поевтиня с 0,8% до 49,62 долара за барел, което за седмицата се равнява на загуба от 0,7 на сто.

За сметка на това златото се готви да отбележи най-рязкото си поскъпване в рамките на сесията от 11 седмици насам. Ценният метал се търгува за 1 244 долара за трой унция, което представлява ръст от 2,6 на сто. Ако тази цена се задържи до края на търговията, златото ще запише седмичен ръст на цената си от 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още