fallback

Европейските борси не намериха посока под натиска на ЕЦБ и ОПЕК

Цената на петрола парира загубите след новината за намаляването на резервите от горива в САЩ

19:34 | 02.06.16 г.

Разнопочно движение записаха водещите индекси на европейските фондови пазари под натиска от решенията на ОПЕК и на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише CNBC.

Банковият сектор беше на фокус след заседанието на ЕЦБ, на което беше решено да не промени нито лихвените си проценти, нито мащабната си програма за стимули. Повечето банки завършиха на зелена територия. Акциите на Banco Popular поскъпнаха с 5,23% до 1,671 евро за брой.

Цената на петрола пък първоначално тръгна надолу, след като стана ясно, че ОПЕК няма да сложи таван на добива на петрола. След това обаче беше разпространена новината за намаляването на резервите от горива в САЩ, което ограничи загубите.

Лекият суров петрол се търгуваше за 48,63 долара за барел към края на търговската сесия в Европа. Сортът Brent достига до цена от около 50 долара за барел, което е ръст от 0,2%.

Паневропейският Stoxx Europe 600 отчете минимално повишение на стойността си - 0,07% до 344,35 пункта след изнервена търговия. Една от най-добре представилите се компании в Европа е Arcelor Mittal. Акциите на металургичния гигант поскъпнаха с малко над 5% до цена 4,513 евро за брой.

Решението на ОПЕК да не ограничи добива на петрол обаче изпрати един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, на червена територия, макар и намалението да е с минималните 0,1% до ниво от 6 185,61 пункта. Това е третият ден със загуба за бенчмарка.

Влияние на търговията в Лондон оказа петролният сектор. Сред големите губещи днес се нареди Anglo American, чиито акции поевтиняха с 0,78%, както и Shell, отчел загуба от 0,3% на цената на книжата си.

Френският САС 40 също завърши на червена територия. Загубата е в рамките на 0,21% до точно 4 466 пункта. Германският DAX затвори с нищожно изменение - от 0,03% в посока нагоре до точно 10 208 пункта.

Търговията в Европа до обяд коментира Сандра Килхоф от Bloomberg London пред Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още