IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия: Влизането на Черна гора в НАТО ще задълбочи разделителните линии в Европа

В случая с Черна гора организацията нарушава критериите си за кандидатите за членство, според постоянния представител на Русия в Северноатлантическия алианс

15:20 | 21.05.16 г. 20
Русия: Влизането на Черна гора в НАТО ще задълбочи разделителните линии в Европа

Влизането на Черна гора в НАТО допълнително ще задълбочи разделителните линии в Европа, заяви постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Това не е първото разширяване на Алианса и разбира се нито един кръг от разширяването не е подобрил нашите взаимоотношения със страните, които са решили да влязат в НАТО", посочи Грушко, предава БТА.

В четвъртък външните министри на страните от НАТО подписаха Протокол за присъединяване на Черна гора към Алианса. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от всички държави от НАТО.

По думите на Грушко разширяването на НАТО "в действителност създава нови или премества старите разделителни линии в Европа и противоречи на самата потребност за създаване на нова система за колективна сигурност на континента, който се нуждае от обединени усилия в борбата с новите заплахи и рискове".

Според него това в пълна сила ще се отнася и за Черна гора. "Бих искал да отбележа, че в случая с Черна гора както никога се вижда геополитическият контекст, желанието да се демонстрира на света, че политиката на отворени врати е жива", посочва той.

Той отбеляза, че чрез ускорената процедура за прием, която организацията е приложила спрямо Черна гора, Алиансът е нарушил собствените си критерии по отношение на кандидатите за членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още