IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия: Влизането на Черна гора в НАТО ще задълбочи разделителните линии в Европа

В случая с Черна гора организацията нарушава критериите си за кандидатите за членство, според постоянния представител на Русия в Северноатлантическия алианс

15:20 | 21.05.16 г. 20
Русия: Влизането на Черна гора в НАТО ще задълбочи разделителните линии в Европа

Влизането на Черна гора в НАТО допълнително ще задълбочи разделителните линии в Европа, заяви постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Това не е първото разширяване на Алианса и разбира се нито един кръг от разширяването не е подобрил нашите взаимоотношения със страните, които са решили да влязат в НАТО", посочи Грушко, предава БТА.

В четвъртък външните министри на страните от НАТО подписаха Протокол за присъединяване на Черна гора към Алианса. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от всички държави от НАТО.

По думите на Грушко разширяването на НАТО "в действителност създава нови или премества старите разделителни линии в Европа и противоречи на самата потребност за създаване на нова система за колективна сигурност на континента, който се нуждае от обединени усилия в борбата с новите заплахи и рискове".

Според него това в пълна сила ще се отнася и за Черна гора. "Бих искал да отбележа, че в случая с Черна гора както никога се вижда геополитическият контекст, желанието да се демонстрира на света, че политиката на отворени врати е жива", посочва той.

Той отбеляза, че чрез ускорената процедура за прием, която организацията е приложила спрямо Черна гора, Алиансът е нарушил собствените си критерии по отношение на кандидатите за членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Като отвори дума за обич , да те питам аз твойте САЩови кой ги обича бе ...на целия свят ше му олекне ако го изкъртят тоя континент !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
Това е рашката гледна точка, защото си знаят че никой не ги обича - и с право ги е страх какво може да се случи ако нападнат пак някой съсед, но вече член на НАТО. Рашките имат постоянен представител в НАТО, така че никой там не ги приема за враг. Те сами са определили НАТО за свой проблем, на никой не му дреме за тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 8
aldy
преди 8 години
"...Япония изобщо не е била "напълно капитулирала". За да бъдат изчовъркани здраво заседналите къде ли не, отлични японски войници, е трябвало да бъдат дадени милиони жертви от американска страна..."Хем си неве жа, хем лъжеш. Тъй като на 15 август е трябвало да започне офанзивата на съветските войски срещу Япония, което за японците е съвсем ясно как ще завърши, япанците са предлагали капитулация, но американците са отказали. Целта е била да имат оправдание за пускането на двете атомни бомби. Учените са били решително против, но Труман е заповядал извършването на престъплението. СЕГА се дърдорят небивалиците за "милиони" американски жертви и разни кухи папагали ги повтарят. Ами да бяха оставили руснаците да направят една Японска народна република. Затова повтарям - дай Боже ВОЕННИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ да получат заслуженото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
george353
преди 8 години
За какво им е на Нато Черна гора. От началото на 90-те лъжат руснаците че няма да се разширяват, а глей какъв тумбак са отпрали. И продължават да се разширяват. Но това е добра предпоставка за разширяване на военния бюджета на САЩ, който и без това е обиист, мега огромен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
Рашки капитали хахахаха, да не са деноминирани в рупли само, че яко са се свили в последните 2 години по естествен път :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 17
aldy
преди 8 години
"...Япония изобщо не е била "напълно капитулирала". За да бъдат изчовъркани здраво заседналите къде ли не, отлични японски войници, е трябвало да бъдат дадени милиони жертви от американска страна. И не само от американска, а и от руска..."Това къде го прочете? В лиХчетата на козяците ли? Щото като ти гледам писанията, едва ли знаеш от коя страна се хваща пушката. Цивилна гарга, ама "стратег". Това в Япония се нарича ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и няма давност. Дай Боже, някога престъпниците да бъдат изправени пред международен трибунал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 22
ing5rov
преди 8 години
"Реално САЩ правят голяма услуга на СССР..."И сега също , налЕ...въобще САЩа са само по услугите ! И по полека с проамериканската пропаганда , че сте само с МЗето "умниците" тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 27
Ivel
преди 8 години
Черногорците ще си поемат негативите от това решение, руските капитали ще бъдат изтеглени от там и те ще имат сериозни икономически проблеми, Това изобщо според мен не може да бъде държава, без собствена валута, приели еврото за своя валута без да се съобразяват с правилата. Половионата от колите там са крадени в Европа, и си ги карат с оригиналните немски, холандски и всякъкви там номера издирвани са и всички знаят за това, но в Черна Гора не е проблем да си ги използват легално крадците. Друг странен пример свързан с тази държава е, че преди 10-12 години, тогавашния им президент Мило Джуканович откровенно призна, че благодарение на контрабандата с цигари към Италия, държавата му успява да плати повече от половината от пенсиите. Изключително цивилизовано решение на пенсионния казус. Какво очаквате от Русия, при натрупана критична маса наглост от страна на САЩ-НАТО, те няма да стоят и да гледат както правят нашите пукели, друга дума не ми идва на ум и тази е меко казана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 14
nobel
преди 8 години
Тоя сайт откога стана политически?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 16
citizen_bg
преди 8 години
Значи щото не може да се справи с мотивирана и неотстъпваща военна сила, подлата пас.мина решава да прибегне до терористични атаки взели най-много цивилни жертви в историята? Тероризмът при тия наг.леци открай време е държавна политика. Не знам защо *** като им се връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още