fallback

Европейските борси завършиха основно с ръстове

Само лондонският FTSE не успя да завърши с повишение

19:15 | 18.05.16 г.

Европейските индекси завършиха основно с ръстове в сряда, след като инвеститорите реагираха на волатилните петролни пазари и очакват протокола от последната среща на Федералния резерв по-късно днес, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори с 0,8% нагоре, като финансовият сектор поведе пред останалите. Основните борси обаче приключиха в различни посоки, а лондонският FTSE 100 се представи най-зле с минимален спад от 0,03%.

Германският индекс DAX за сметка на това отбеляза повишение от 0,54%, а френският САС приключи с подобни резултати – ръст от 0,51%.

Слуховете за повишение на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ оскъпиха долара и доведоха до разпродаване на металите. Това наложи натиск върху акциите в сектора на суровините, който се превърна в най-лошо представилият се. Anglo American, Glencore и Rio Tinto приключиха сесията на червено.

Цената на фючърсите както върху петрола сорт Брент, така и върху американския сурпв петрол леко се повиши на фона на продължаващите прекъсвания на доставките и намаляване на добива. В ранната следобедна търговия фючърсите на американския суров петрол продължиха да се опитват да постигнат още по-голям ръст, след като седмичният доклад на Агенцията за енергийна информация показа, че резервите в САЩ са достигнали 1,3 млн. барела. Междувременно Брентът почти удари цена от 50 долара за барел за пръв път от миналия ноември.

На корпоративния фронт след като преди няколко седмици британският бранд за луксозни дрехи Burberry отчете 10% спад на годишната коригирана печалба преди данъците до 421 млн. паунда (607,5 млн. долара) и предупреди, че „предизвикателната среда“ в сектора ще продължи в краткосрочен план, компанията обяви план за икономии. Акциите на компанията поевтиняха с 2,7%.

Пивоварната компания SABMiller пък затвори с лек ръст, въпреки че съобщи за спад на печалбата преди данъците от 16% през 12-те месеца до 31 март, ударена от силния долар.

Акциите на Novartis поскъпнаха с 1,5%, след като компанията заяви, че ръководителят на фармацевтичното подразделение Дейвид Епщайн ще напусне компанията. Фармацевтичният гигант обяви планове за разделяне на подразделението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още