fallback

Украйна временно спира вноса на газ от Полша

"Укртрансгаз" е потребила 248 млн. куб. метра газ от хранилищата си от началото на май

11:12 | 16.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинската газопреносна компания „Укртрансгаз“ временно ще спре вноса на природен газ от Полша, съобщава руската информационна агенция ТАСС. „От днес вносът на газ ще бъде прекратен за два месеца“, коментира говорителят на компанията Максим Белявский пред руското издание. Украйна обаче ще продължава да внася газ през интерконекторните връзки с Унгария и Словакия.

В периода, когато в страната няма да постъпват количества газ от Полша, ще бъдат извършвани дейности, които да „обезпечат стабилното функциониране на газовия коридор в отоплителния сезон“, казва още Белявский.

В същото време от украинската компания съобщават на своя сайт, че през първата половина на май са изпомпили 248 млн. куб. метра газ от своите хранилища. В момента в съоръженията на „Укртрансгаз“ се съхраняват 8,94 млрд. куб. метра газ, което е само със 100 млн. куб. метра по-малко спрямо същия период на миналата година, посочват още от компанията.

От есента на 2014 година Украйна купува природен газ приоритетно през газовите връзки с Полша, Словакия и Унгария. От „Газпром“ пък очакват почти 32 млрд. долара от Украйна за доставки на природен газ. Сумата набъбна с 2,54 млрд. долара през 2015 година, тъй като Киев не изпълни клаузата take or pay, съществуваща в договора за доставка на газ.

Преди дни енергийният министър на Украйна Игор Насалик коментира, че през тази година страната планира да купи 8,2 млрд. куб. метра и не изключи вероятността част от тези количества да бъдат доставени директно от Русия. Той обаче каза, че Украйна може да се откаже изобщо от вноса на газ, ако бъдат разработени вътрешните източници на газ и бъдат изпълнени мерките за енергийна ефективност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още