fallback

В. Кънев: "Северен Поток 2" е проект, който може да се реализира

Според експерта една от икономическите предпоставки, за да се изпълни, е спестяването на транзитните такси през Украйна

18:01 | 15.05.16 г. 6

"Северен Поток 2" е проект, който може да се реализира. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Валентин Кънев – председател на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация.

Големите количества газ, които ще минават през Германия, ще рефлектират върху възможността тя да се превърне в още по-голям хъб. Една от икономическите предпоставки, за да се изпълни, е спестяването на транзитните такси през Украйна, смята експертът.

Причини за неслучването на проекта са, че европейското потребление не нараства и първият „Северен поток“ е запълнен само 50%, а има и евтин внос на въглища от САЩ, където газът е толкова евтин, че е изместил въглищните електроцентрали.

"Сега, когато вече имаме драстично спадане, от една година и половина насам, на цените на нефт и на газ, хубавите цени се приближиха до цените на "Газпром" на внос, дори спаднаха от тези цени", коментира Кънев. "Като цяло, европейските компании и страни в последно време изказват недоволство от възможността да се изгражда "Северен поток 2" поради това, че се опасяват прекалено голяма да бъде зависимостта на Европа, тъй като освен "Северен поток 2" ще има, разбира се, и възможността през Украйна да се достави".

Според него Украйна никога не би пропуснала възможността да се възползва да транзитира газ от тук натам, т.е. при спадане на производството на газ и добива на газ и по-нататък увеличаване на потреблението "Газпром" в Русия ще се окаже в една по-силна позиция да доставя повече и да увеличава своя дял на доставките. "Страните от Централна и Източна Европа са много чувствителни, разбира се и България, на тази тема", допълни експертът.

Словакия, Чехия и Полша протестират проекта, тъй като биха загубили транзитни такси.

"При "Северен поток 2" и при "Южен поток" няма нужда да се съобразява строителството и проектът с трети енергиен пакет в морските територии, но в момента, в който стъпи на сушата, проектът вече се намира в територията на ЕС и там трябва да се съблюдава трети енергиен пакет", продължи Кънев. "В този смисъл, ако се предприеме някаква специална правна стъпка, която да ограничи изграждане на съоръжение през морски територии, това би могло вече да бъде нещо, което да спре проекта, но иначе аз не виждам някаква причина тези проекти да бъдат спрени, въпреки протестите и декларациите на една или друга страна".

Изграждането на конкурентните ТАП и ТАНАП, с които се променя и доставчикът на газ, е необратим процес и тече с пълна скорост, констатира Кънев.

Абсолютно възможно е България и Гърция да получават газ от „Северен поток 2“ през хъба в Унгария, и то дори на по-ниски цени от сега, коментира Кънев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още