fallback

Гърция е уверена, че ще постигне споразумение на 24 май

Много близо сме до постигане на споразумение с партньорите, твърди гръцкият министър на държавната администрация

10:22 | 14.05.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Несигурността дали Гърция ще успее да си плати задълженията отново ще вълнува света това лято, но гръцки представители на кабинета увериха, че страната ще бъде в състояние да посрещне задълженията си.

Гърция се нуждае от помощ, за да изплати задълженията си в размер на 3,5 млрд. евро (3,96 млрд. долара) през юли, сочат данните на Financial Times.

За да успокои разтревожените инвеститори и европейски регулатори, гръцкият министър на държавната администрация Никос Папас заяви пред CNBC, че е „уверен", че страната ще успее да постигне споразумение на срещата на финансовите министри на еврозоната на 24 май. 

„Ние сме много близо до постигане на споразумение с нашите партньори“, увери Папас.

През миналото лято Гърция и нейните кредитори се споразумяха за нов пакет финансова помощ в размер на 86 млрд. долара в замяна на реформи. Мнозина в южната страна продължават да бойкотират някои от договорените от кабинета реформи, като тази в пенсионната и данъчната система.

Папас защити мерките на правителството, като заяви, че това са важни стъпки към стабилността, които ще направят държавата по-привлекателна за бизнеса. „Гърция постигна много повече, отколкото се очакваше“, заяви още той. 

Папас също така коментира и някои болезнени реформи, които в голяма степен са в разрез с предизборнаа платформа на премиера Алексис Ципрас. Той заяви, че "всяко споразумение е компромис".

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още