fallback

Европейските индекси се оцветиха в червено

На търговията повлияха понижаващите се цени на петрола и финансовите отчети от деня

20:30 | 12.05.16 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари завършиха търговията в четвъртък на червена територия, след като новият спад в цените на петрола и смесените резултати от финансовите отчети повлияха на инвеститорите в региона, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши с 0,5% надолу. Британският FTSE 100 записа спад от 0,95%, докато германският DAX потъна още повече - с 1,1%. Френският CAC 40 отбеляза спад с 0,5%,

Американските акции се бореха за ръстове в четвъртък и се търгуваха в тесни граници при затварянето на борсите в Европа, заради цените на петрола и спада в цените на книжата на технологичните компании. Това оказа натиск и върху европейските индекси.

Цените на петрола поеха надолу по време на следобедната търговия. Първоначално те бяха по-високи, но по-късно Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол за тази година. 

Цените на брента и американският лек суров петрол се колебаеха, като достигнаха съответно 47,03 долара и 45,84 долара при затварянето на европейските борси. Въпреки тези движения, част от акциите на енергийните компании успяха да запишат големи ръстове. OMV се радва на скок от 2,3% в цената на книжата си.

Същевременно резкият спад от 2 до 3% в цените на няколко метала доведоха до 2,35% свиване на днешните резултати на сектора с основни суровини. Anglo American записа спад от 6,8%, докато BHP Biliton, Glencore и Antofagasta завършиха търговията, отписвайки по 3% от стойността на книжата си.

Банковият сектор отново беше във фокуса на вниманието на инвеститорите. Акциите на UBS поеха с 6% надолу, а Credit Suisse също завърши на червена територия.

Част от застрахователните компании обявиха отчетите си в рамките на днешния ден. Zurich Insurance разкри, че нетната ѝ печалба за първото тримесечие е достигнала 875 млн. долара, надминавайки очакванията. Резултатите доведоха до 6,6% скок в цената на акциите на компанията.

От своя страна италианската Generali завърши търговията с 4% надолу, след като оперативната ѝ печалба за първото тримесечие спадна с 12,3%. Акциите на холандската Aegon пък потънаха с 11,4% след като печалбата ѝ преди данъци и такси се оказа под очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още