fallback

Германия става все по-важен пазар за "Газпром"

Доставките на газ за страната растат и това е основание за разширението на "Северен поток", смятат двете страни

18:54 | 11.05.16 г. 5

Германия се превръща във все по-важен пазар за "Газпром ", става ясно от срещата между ръководителя на руския газов гигант Алексей Милер и енергийния министър на федералната република Зигмар Габриел, провела се в Берлин.

По данни на "Газпром" през миналата година износът на природен газ за Германия се увеличава със 17,1% до 45,3 млрд. куб. метра. Тенденцията се запазва - само от началото на тази година доставките растат с 19%, или с повече от 2 млрд. куб. метра спрямо първите четири месеца на 2016 година, съобщава руската компания.

Именно с увеличения износ двете страни мотивират и нуждата от разширение на "Северен поток". "Новата газова магистрала не само ще повиши надеждността на доставките, но и ще помогне за развитието на европейския газов пазар", посочват от "Газпром.

Новият газопровод обаче не е посрещан толкова благосклонно в редица държави от ЕС. Самият енергиен комисар Мигел Ариас Канете изтъкна пред Европарламента, че този проект всъщност заплашва сигурността на доставките на газ за ЕС.

Според него с проекта Москва цели да прекъсне транзита през Украйна и така реално пътищата на руския природен газ ще намалеят.

Критиците на "Северен поток" 2 изтъкват и че проектът не е икономически мотивиран, а е резултат от желанието на Русия да подсили своята геополитическа позиция в Европа.

На този аргумент "Газпром" отговаря, че в изграждането на газопровода участват някои от най-големите енергийни компании не само в Европа, но и в световен мащаб - BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell, което е доказателство за икономическата основа на проекта.

Плановете за разширението на "Северен поток" са да бъдат изградени още две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно между Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още