fallback

Великобритания не е използвала въглища за електроенергия за пръв път от 19 век

Страната е генерирала електричество без помощта на въглищни централи в продължение на четири часа

20:14 | 11.05.16 г. 11

Във вторник сутринта Великобритания постави поредния крайъгълен камък в драматичното намаляване на въглищата като основен замърсител на околната среда. За пръв път от 19-ти век насам тя не е използвала въглища, за да генерира електричество, коментира The Telegraph.

Британската мултинационална електрическа компания National Grid потвърди, че нито една от въглищните централи в страната не е работила от полунощ до 4 часа сутринта. Причината е временното затваряне за ремонт на няколко електроцентрали и авария, засегнала останалите.

Експерти от Argus Media и Carbon Brief вярват, че това е бил първият път, когато не са били използвани въглища, откакто започва епохата на централното генериране на електричество с построяването на първата въглищна електроцентрала в страната през 1882 г.

Въглищата бяха най-големият енергиен източник на Великобритания до 2013 г., но стават все по-нерентабилни заради т.нар. въглеводорен данък и ниските цени на газа, както и заради разширяването на субсидираните възобновяеми източници като вятърната енергия.

Британското правителство обяви планове да спре изцяло използването на въглища до 2025 г.

Джон Ферис от Utilitywise казва, че „абсолютната липса на генериране чрез въглища в Обединеното кралство за пръв път в историята“ отбелязва „смяна на парадигмата“, която би била „немислима“ само преди две години, когато цените на петрола и газа бяха високи.

През декември миналата година страната затвори последната си подземна въглищна мина, слагайки край на индустрия, която помогна на Кралството да се превърне в свръхсила през 19-ти век. Въпреки че подземната въгледобивна минна индустрия се бореше със смъртта си от 80-те години на миналия век насам, сривът на цените на въглищата и ускоряващата се битка с климатичните проблеми я докараха до ръба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още