fallback

В Гърция е ден за масови протести

Под силния натиск депутатите обсъждат промени в осигурителната система

12:45 | 08.05.16 г. 5
Автор - снимка
Създател

В Гърция е ден на масови протести - под силния натиск на общественото мнение депутатите обсъждат програма за промени в осигурителната система, съобщи БНР.

Вотът е кризисен, защото, ако народните представители не подкрепят мерките, кредиторите спират финансирането на Атина и може да се стигне до оставка на правителството.

Отношението на гърците към промените е видимо от масовите демонстрации, които заливат страната. Протестират навсякъде. Стачката е пълна, а страната - блокирана. 

"Няма да допуснем да се приложи законът", "Не го гласувайте, предатели“ са само част от плакатите на демонстрантите. С червени знамена и възгласи "Продадохте Гърция“ синдикатите отново показаха сила да вдигнат всички на протести, като предупреждават депутатите, че който гласува в подкрепа на мерките, е "нежелателно“ да се връща в избирателния си район.

От дебатите в парламента до момента е видимо, че управляващата коалиция трябва да разчита само на своите депутати, защото цялата опозиция е против закона.

Продължава блокадата в транспорта - не се движат влакове и фериботи. Градският транспорт работи в часовете на демонстрациите, но бензиностанциите са затворени.

Протестите ще продължат през целия ден. Парламентът остава под блокада до гласуване на закона късно тази вечер.

Националното радио припомня, че протестите започнаха по призив на синдикатите в петък и доведоха до проблеми за българските туристи, желаещи да се завърнат в страната ни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още