fallback

Смесена търговия в Европа на фона на спада на петролните цени

Инвеститорите действат предпазливо в очакване на ключовите данни за заетостта в САЩ в края на седмицата

19:45 | 02.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С лек ръст стартира новата седмица и месец водещият германски индекс Dax. Като цяло обаче европейските акции завършиха на малко по-ниски нива сесиите в понеделник преди всичко заради слабото представяне на италианския банков сектор и спада в цените на петрола, които ограничиха ръстовете в региона, предава CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 приключва сесията с лек спад от 0,1 на сто със смесен край на деня за много от секторите. 

Парижкият САС 40 нарасна с 0,31 на сто до 4442,75 пункта, докато в Германия DAX все пак е на зелена територия, с нарастване от 0,8 на сто за деня на фона на данните за производствената активност в страната. В Лондон борсата е затворена заради празник. В Мадрид IBEX 35 отчете лек спад от 0,04 на сто до 9022,10 пункта. Инвеститорите действат предпазливо в очакване на ключовите данни за заетостта в САЩ, които трябва да бъдат обявени в края на седмицата

Обемът на търговията бе по-малък, отколкото е обичайно за понеделник, защото редица европейски пазари, като тези във Великобритания, Гърция и Русия, бяха затворени заради официални празници.

„Натиск над индексите идва и от валутния пазар“, казва Йохен Щанцл от CMC Markets. Еврото мина границата от 1,15 долара за брой, а след отварянето на сесията на Wall Street пое още по-нагоре.  

На стоковите пазари петролът бе под силен натиск в понеделник заради новините, че производството от страна на членовете на петролния картел ОПЕК се е увеличило до 32,64 млн. барела на ден през април. Фючърсите върху европейския бенчмарк Брент паднаха с над 2 на сто до 46,39 долара за барел, докато тези върху лекия американски суров петрол са надолу с 1,5 на сто до 45,19 долара за барел. 

На макроикономическия фронт с интерес бяха посрещнати данните за европейската индустрия. Индустриалната активност в еврозоната и нейната най-голяма икономика – Германия, отчитат леко съживяване през април. Компанията за финансова информация Markit съобщи, че индексът на мениджърите по доставките (PMI индексът), измерващ състоянието на промишления сектор във валутния съюз въз основа на анкета сред 3000 компании, се е покачил едва до 51,7 пункта спрямо мартенското равнище от 51,6 пункта.

Тласък за автомобилните компании  дойде от актуалната статистика за новите регистрации на автомобили във Франция, които са нараснали през април със 7,1% спрямо същия период на предишната година. Това доведе до ръст на Valeo от почти 1,5%, докато листнатата в Италия Fiat Chrysler поведе сектора с ръст от над 2%.

Книжата на Ferrari първоначално се изстреляха с 3 на сто, след като производителят обяви положителни финансови данни. През първото тримесечие на 2016 г. печалбата  на компанията преди облагане с лихви и данъци се е увеличила с 21 на сто на годишна база до 121 млн. евро, се посочва в изявлението на компанията. Концернът се похвали и с ръст от 19 процента до 78 млн. евро на чистата печалба и по-високи с 15 на сто продажби до 1882 коли благодарение на силното им търсене в Европа. Въпреки това акциите приключиха сесията със спад от 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още