fallback

Европейските пазари стартираха сесията с понижения

Инвеститорите поеха негативните настроения от САЩ и Азия

11:25 | 29.04.16 г.

Европейските пазари продължиха негативната сесия в САЩ от снощи и стартираха последната за седмицата сесия със спадове.

Регионалният Stoxx Europe 600 отчита понижение от 1,2% в началото на днешната сесия до 344 пункта. В Германия DAX 30 се понижава също с 1,2% до 10 199 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтрива 0,8% до 6 269 пункта, а във Франция CAC 40 изтрива 1,4% до 4 492 пункта.

Водещият испански индекс IBEX 35 отчита спад от 1,25% до 9 153 пункта.

Снощи на индексите на Wall Street натежаха акциите на Apple, след като стана ясно, че милиардерът Карл Айкън е продал дела си в технологичния гигант и е възприел по-предпазлив подход по отношение на американските акции, съобщава CNBC.

Същевременно производителят на iPhone разочарова инвеститорите и с финансовите си резултати, което предизвика допълнителни разпродажби по позицията.

В електронната търговия в петък сутрин цените на петрола се понижиха заради изтеглянето на печалбите от инвеститорите и опасенията, че добивите в Близкия изток ще окажат допълнителен натиск върху пазарите. Все пак данните за спада на петролните резерви в САЩ и отслабеният долар на валутните пазари оказват известна подкрепа и ограничават спадовете.

Днес във фокуса на инвеститорите са фармацевтичните компании. Датската Novo Nordisk вече отчете по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие на годината – оперативна печалба в размер на 12,3 млрд. датски крони (1,9 млрд. долара), но занижи очакванията си за печалбите през цялата година.

Sanofi отчете лек ръст на продажбите през първите три месеца на годината. Компанията изразява и увереност, че ще успее да придобие американския производител на лекарства за лечение на рак Medivation за 9,3 млрд. долара.

Същевременно акциите на Astrazeneca поевтиняват, след като стана ясно, че оперативната печалба на компанията за първото тримесечие се е свила с 12 на сто на годишна база до 1,59 млрд. долара.

Акциите на Danske Bank поскъпнаха, след като финансовата институция отчете печалба преди данъци от 6,27 млрд. датски крони – доста повече от очакваното.

Пазарната оценка на Royal Bank of Scotland също се задържа на положителна територия в началото на сесията, въпреки че банката, част от която все още е собственост на британското правителство, обяви, че загубата й се е разширила през първото тримесечие до 968 млн. паунда (1,42 млрд. долара).

Със спад се търгуват акциите на Telefonica, след като телекомуникационният гигант обяви, че печалбата се е понижила с 6,7% през първото тримесечие. Понижава се и пазарната оценка на Puma, въпреки че производителят на спортни стоки отчете почти 4 на сто ръст на продажбите през първото тримесечие и очаква доста натоварена година.

Акциите на италианския енергиен гигант Eni също са под натиск, след като групата отчете нетна загуба от 792 млн. евро през първото тримесечие заради срива на цените на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още