fallback

Драги: Не мога и не искам да повярвам, че британците ще подкрепят Brexit

Президентът на ЕЦБ предупреди, че страната би изгубила всички предимства на единния пазар

12:45 | 28.04.16 г. 10

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди британците за евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз и икономическите последици от това.

„Не мога и не искам да повярвам, че британците ще подкрепят излизане от ЕС“, казва Драги в интервю за германския таблоид Bild. “Заедно сме по-силни. Но ако все пак го направят, трябва да им е ясно – ще изгубят всички предимства на единния пазар”, посочва централният банкер. 

Същевременно Драги предупреди за опасностите за Европа. „Преживяваме кризи, зависими една от друга и които взаимно се изострят. Затова е толкова важно да противостоим на всеки национализъм или изолационизъм. И двете явления обаче са във възход и това е най-голямата ми грижа“, казва италианският икономист. Драги допълва, че би искал германският канцлер Ангела Меркел да продължава да се бори за Европа.

Референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз ще се проведе на 23 юни и според социологическите проучвания битката между поддръжниците и противниците на т. нар. Brexit (излизане на Великобритания от ЕС) ще е оспорвана.

Изследване на YouGov за вестник Times показва, че 42% подкрепят излизане от съюза срещу 41 на сто, които искат страната да остане членка. 13% не са решили още как ще гласуват, а 4 на сто въобще няма да участват в референдума.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в случай на Brexit през 2020 г. британската икономика би била с 3% по-малка, отколкото ако остане в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още