fallback

Европейските индекси не намериха единна посока

Инвеститорите приеха със смесени чувства днешните решения на ЕЦБ и думите на Марио Драги, като се фокусираха и върху публикуваните тримесечни отчети

19:02 | 21.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на водещите борси в Европа не намериха единна посока след решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано запази програмата си за стимули без промяна, пише CNBC. Инвеститорите се фокусираха и върху публикуваните тримесечни отчети.

Широкият индекс Stoxx 600 се понижи с 0,28% до 349,77 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се смъкна с 0,33% до 6 389,17 пункта. В Германия DAX 30 се покачи с 0,31% до 10 453,33 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е надолу с 0,03% до 4 590,32 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете ръст от 0,46% до 9 198,60 пункта.

ЕЦБ очаквано остави лихвените си проценти без промяна на днешното си заседание. Пазарите не прогнозираха действия от страна на регулатора, защото на предишната си среща през март Марио Драги и екипът му изненадаха с широк набор от мерки в подкрепа на икономиката.

Тогава ЕЦБ понижи още повече депозитната лихва - до -0,4 на сто, разшири месечния обем на изкупувани активи от 60 млрд. на 80 млрд. евро и въведе нова кредитна линия евтини заеми за банките, за да стимулира инфлацията във валутния съюз.

На традиционната си пресконференция след заседанието Марио Драги предупреди, че в следващите месеци инфлацията в еврозоната може да стане отрицателна. Освен това той подчерта, че централните банкери във Франкфурт не са обсъждали идеята за т.нар. хеликоптерни пари.

Еврото поскъпна рязко спрямо долара веднага след решението на ЕЦБ и по време на пресконференцията, но ръстът бе ограничен след коментарите на Драги за хеликоптерните пари.

На корпоративния фронт акциите на Anglo American поевтиняха с над 5%, след като добивната компания съобщи за спад на производството на диаманти и желязна руда през тримесечието.

Volkswagen бе видим печеливш. Акциите на германския концерн поскъпнаха с 5,09% до 127,05 евро, след като постигна принципна сделка с Министерството на правосъдието.

Цената на акциите на Ericsson се потопи с 14,6% до 67,35 шведски крони. Телекомът обяви план за преструктуриране, насочен към подобряване на рентабилността, след като не оправда очакванията на анализаторите по отношение на печалбата и приходите през първото тримесечие.

Пазарната капитализация на Pernod Ricard се сви с 4,9% при 98,65 евро за акция. Производителят на напитки разочарова с продажбите си през третото фискално тримесечие.

На борсата в Милано книжата на италианската банка UniCredit поскъпнаха с 2,3% до 3,53 евро за брой на фона на новините, че фондът за спасяване на банки в страната е набрал целевите средства и може да поеме непродадените акции от първичното публично предлагане на Banca Popolare di Vicenza. Така няма да се налага UniCredit да изкупува непласираните книжа.

Още за търговията на капиталовите пазари в Европа можете да разберете от коментара на Сандра Килхоф от Bloomberg London за Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още