fallback

Европейските борси финишираха на зелена територия

Инвеститорите следяха и Английската централна банка, която очаквано не промени лихвените си проценти

19:57 | 14.04.16 г.

Европейските фондови пазари приключиха сесията в четвъртък на зелена територия, като инвеститорите останаха предпазливи на фона на поредна серия смесени резултати от корпоративните отчети на водещи компании, съобщи CNBC.

Петролните пазари ще бъдат във фокуса на инвеститорите тази седмица заради срещата в Доха през уикенда, където страни от ОПЕК и извън организацията ще обсъждат евентуално замразяване на добива.

В четвъртък Международната агенция по енергетиката публикува свой доклад, според който глобалните петролни пазари ще „се приближат до балансa“ през втората половина на годината, докато в същото време по-ниските цени взимат своите жертви от производството извън ОПЕК (Организацията на страните производителки на петрол). Световният излишък ще намалее до 200 000 барела на ден през последните шест месеца от годината от 1,5 млн. барела на ден през първата половина, заяви агенцията. Производството извън ОПЕК ще се понижи с най-голям процент от 1992 г. насам заради забавянето на американския бум от шистов петрол. 

Акциите на петролния гигант BP поевтиняха с 1,9%, след новините, че акционерите в компанията са се обявили против възнаграждението на изпълнителния директор Боб Дъдли в размер на 20 милиона долара за 2015 г.

Инвеститорите следяха и Английската централна банка, която очаквано не промени лихвените си проценти, но недвусмислено предупреди, че несигурността около референдума за еврочленството на страната вреди на икономиката.

Акциите на швейцарската компания Nestle скочиха с 2%, след като тя потвърди прогнозата си за ръст на приходите през първото тримесечие от 3,9 на сто.

Sodexo отчете печалба от 658 милиона евро през шестте месеца до февруари, което представлява ръст от 6,1% на годишна база, но акциите й поевтинява с над 3 на сто.

Компанията за подбор на персонал Hays отчете ръст от 7 в цената на акциите си, след като обяви, че ще изплаща специални дивиденти, ако ръстът се задържи.

Burberry Group PLC разочарова инвеститорите, като отчете по-ниски приходи за втората половина на финансовата година и предупреди за печалбата през текущата фискална година. Луксозната модна къща продължава да страда заради продължаващото забавяне в Хонконг и САЩ, докато последните терористични атаки удариха търсенето в Европа. Акциите й поевтиняха с близо 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 05.09.22 г.
fallback