fallback

Гърция се готви за ново повишаване на ДДС

Мярката вече е договорена с кредиторите, твърди гръцкото издание "Катимерини"

13:50 | 13.04.16 г. 7

Атина и нейните четири кредитора са договорили ново увеличаване на данък добавена стойност (ДДС), съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Според тях с 1 процентен пункт до 24% още от 1 юли ще се увеличи ставката за много стоки. Увеличен ще бъде ДДС на пакетирани храни като ориз, паста, брашно и т.н, храни за домашни любимци, безалкохолни напитки, както и за публичния транспорт и таксиметровите услуги.

Така правителството ще се опита да постигне три неща – да намали бюджетния дефицит, което е записано в спасителната програма, подписана през миналия юли, да покрие дупката от неизпълненото обещание да увеличи ДДС за частните училища и да избегне повишаването на ставката в сметките за вода и електричество.

Според източниците на изданието дискутирани са и варианти за увеличаването на ДДС за някои стоки, които в момента ползват изключение от общата ставка като книги, списания, вестници и други. В момента ДДС за тях е в размер на 6%.

В допълнение през юли ще влезе в сила договореното и вече одобрено от институциите в Гърция премахване на данъчното облекчение за втора група от островите в Егейско море. Към 1 януари 2017 година облекчението ще бъде премахнато за всичките около 100 обитаеми острова в Егейско море.

Първата група острови – Наксос, Миконос, Санторини, Родос, Парос и Скиатос, трябваше да се откажат от преференциалната ставка на ДДС още през октомври 2015 година. Засега преференциите си ще запазят част от островите – Хиос, Лесбос, Кос и Самос, заради големия брой бежанци.

Изчисленията на финансовото министерство са, че с увеличението на ДДС в хазната през тази година ще влязат допълнителни между 400 и 500 млн. евро.

Реалността обаче може да се размине с очакванията на властите, посочва още „Катимерини“. По данни на изданието въпреки увеличението на ДДС през 2015 година (от 13% на 23% за много стоки), приходите от данъка са по-малки от очакваното. Плановете бяха от данъка да бъдат събрани общо 14,4 млрд. евро, но в края на годината те са 13,6 млрд. евро.

През 2014 година също имаше разминаване – събраните приходи от ДДС бяха в размер на 13,61 млрд. евро, вместо очакваните 13,89 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
fallback