fallback

Британски регулатор призовава за реформа в първичните публични предлагания

Анализатори в компании, които не посредничат при IPO-то, трябва да имат повече достъп до мениджмънта на компанията, предлага доклад

13:09 | 13.04.16 г.

Британската регулаторна служба за банките и инвестиционните посредници препоръчва реформа в процеса при първичните публични предлагания (IPO), за да се намали фаворитизмът и да се гарантира, че инвеститорите са по-добре информирани, съобщи Bloomberg.

Анализатори в компании, които не посредничат при IPO-то, трябва да имат повече достъп до мениджмънта на компанията, пише в доклада на Службата по финансови операции.

Евентуалните промени в правилата имат за цел да предоставят на инвеститорите повече и по-добра информация на по-ранен етап от процеса при първичното публично предлагане, така че те да вземат по-добро решение. Затова според регулатора когато едно IPO e одобрено, информацията трябва да се публикува по-рано. 

Инвестиционните банки, които се занимават със сделките, често насочват акции към определени клиенти от техни други бизнеси, което може и да не е в най-добър интерес на емитента. Освен това по този начин се ограничават другите инвеститори, посочва регулаторът, цитиран от Bloomberg.

Експертите правят преразглеждане на практиките на първичните пазари на акции и облигации, след като миналата година редица акционери изразиха притеснения в рамките на проучване за конкуренцията. Тези операции генерират около 25% от приходите на универсалните банки, посочват авторите на доклада. Освен това те разглеждат начини, по които да се намалят бариерите за участие на този пазар за специализираните банки и други финансови компании.

Financial Times посочва, че през 2014 и 2015 г. имаше вълна от IPO-та, но през първите три месеца на тази година се наблюдава драматично забавяне в първичните публични предлагания на фона на несигурността преди референдума за еврочленството на Великобритания през юни.

Постъпленията от британски IPO-та се понижават с 50% на годишна база до 1,8 милиарда паунда през първото тримесечие, сочи доклад на консултантите от PwC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още