fallback

Индексите в Европа ускориха ръстовете в последните минути на сесията

Началото на сезона на отчетите на Стария континент, поскъпналите суровини и банковите акции в Италия бяха във фокуса на инвеститорите

19:07 | 12.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на водещите борси в Европа ускориха ръстовете в последните минути на сесията във вторник, за да затворят с повишения. Инвеститорите приветстваха поскъпналите суровини на фона на смесените сигнали от публикуваните корпоративни отчети, пише CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 се покачи с 0,55% до 334,70 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се повиши с 0,65% до 6 240,53 пункта. В Германия DAX 30 се извиси с 0,83% до 9 763,03 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 0,74% до 4 344,48 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете ръст от 0,59% до 8 548 пункта.

Ръстовете дойдоха въпреки понижените прогнози за глобалния икономически растеж от страна на Международния валутен фонд. Институцията очаква ръст на световната икономика от 3,2 на сто през 2016 г. спрямо 3,4%, прогнозирани през януари.

Пазарите на суровини дадоха лек тласък на европейските фондови пазари, като секторът на компаниите, занимаващи се със суровини, се оказа най-добре представящият се.

Акциите на Anglo American затвориха с най-силен ръст – от 7 на сто, след добрите продажби на поделението за диаманти De Beers.

Стоманодобивният гигант Arcelormittal увеличи с 2% пазарната си капитализация след повишена ценова цел от страна на Goldman Sachs.

Цената на петрола се следи зорко преди срещата на ОПЕК и страните производителки на „черното злато“ извън организацията. Те трябва да преценят дали да замразят производството.

Фючърсите върху брента и американския суров петрол лавираха между печалбите и загубите, като в края на търговията в Лондон затвориха при цени от 43,55 долара и 40,95 долара за барел, съответно.

На корпоративния фронт бе даден старт на сезона на отчетите в Европа. Картинката бе смесена, съдейки по резултатите от оповестените финансови отчети днес.

Производителят на луксозни стоки LVMH отчете годишен ръст на приходите от продажби от 4% през първото тримесечие. Книжата на компанията поскъпнаха с 1,54% до 148,30 евро, въпреки че първоначално поевтиняха.

Ценовият скок се пренесе и върху други от сектора. Например, акциите на Swatch Group и Burberry поскъпнаха с 0,19% и 0,31%, докато тези на Luxottica поевтиняха с 1,31%.

Британскят онлайн търговец ASOS реализира 18% годишен ръст на печалбата преди данъци през шестте месеца до 29 февуари 2016 г. Пазарната оценка скочи с 8%.

Швейцарският производител на парфюми Givaudan увеличи с 2,87% стойността на акциите си, след като обяви повишение на продажбите от 5,8% на годишна база през първото тримесечие.

Акциите на хотелската верига Accor се изстреляха с 5,6% до 39 евро на фона на слуховете, че Jinjiang International възнамерява да увеличи дела си в компанията.

Няколко италиански банки записаха силен ръст на цените на акциите си. Днес Италия основа фонд за спасяване на банки в размер на 5 млрд. евро. На практика големите и стабилни кредитори ще финансират по-малките, което според анализатори ще създаде проблеми в сектора, което доведе до разпродажби при някои банки.

Книжата на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA затвориха с 1,2% ръст до 0,52 евро за брой, а тези на UniCredit поевтиняха с 5,2% до 2,98 евро.

Други новини от Италия са, че Trenitalia ще наддава за гръцките железници.

Повече за сутрешната търговия на борсите в Европа можете да разберете от коментара на Сандра Килхоф от Bloomberg London за Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още