fallback

След маратонски преговори Атина и кредиторите ѝ са близо до компромис

Големи обаче остават различията за пенсионната реформа, необлагаемия доход и лошите кредити

15:00 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След среднощен маратон на преговорите Гърция и кредиторите ѝ са близо до компромис, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свой правителствен източник. Поредният кръг от разговори започна в неделя вечерта и е приключил тази сутрин, малко преди 7 часа. Очакванията са, че преговорите ще продължат и по-късно днес.

Според източници на агенцията повечето подробности около прегледа на изпълнението на спасителната програма са изчистени. Остават различията, свързани с пенсионната реформа и лошите кредити.

Кредиторите на Гърция - Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейският стабилизационен механизъм (ESM), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ), не са единодушни, че страната ще успее да постигне целите за 3,5% бюджетен излишък през 2018 година с предложенията на правителството.

Според МВФ размерът ще бъде много по-малък - от 1,5 на сто. Европейските кредитори обаче вярват, че мярката е изпълнима , макар и страната да е изправена пред масивния натиск на бежанската криза.

На преговорите с ръководителите на мисиите на "четворката" кредитори на Гърция тази нощ участваха икономическият министър Йоргос Статакис, финансовият министър Евклидис Цакалотос, както и социалният министър Йоргос Катугалос и гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, допълва Greek Reporter.

Според изданието освен за пенсиите и лошите кредити двата лагера имат спорове още и по отношение на необлагаемия доход - Атина настоява той да е 9,5 хил. евро годишно, докато кредиторите предлагат праг от 8 хил. евро.

Успешното приключване на преговорите по изпълнението на третата спасителна програма ще отключи още 5 млрд. евро помощ за Гърция. През юли Атина има нужда от 3,5 млрд. евро, за да плати стари задължения към МВФ и ЕЦБ, както и за вътрешни плащания.

Премиерът Алексис Ципрас, който разчита на крехко парламентарно мнозинство, се надява на компромис и приключване на преговорите преди 22 април, когато ще се проведе заседание на финансовите министри от еврозоната. Неговите очаквания са, че успешният преглед ще бъде позитивен сигнал за пазарите и чуждите инвеститори, а и начало на нови преговори - за облекчаване на дълга на страната.

Неговите надежди донякъде обаче бяха попарени от германския финансов министър Волфганг Шойбле. Според него до няколко седмици ще има решение за Гърция, но то няма да включва орязване на дълга, за каквото настоява Атина.

Пред обществената телевизия ARD Шойбле посочи, че матуритетът на гръцкия дълг е 35 години, а погасяването на лихвите по него е отложено с 10 години. "Ние помогнахме на Гърция - откупихме й време", каза той и призова Атина да изпълни условията, които са били определени.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още