fallback

Германия - по-малко новодошли бежанци, повече молби за убежище

През първото тримесечие убежище в страната са потърсили официално двойно повече хора отколкото преди година

12:52 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на годината до края на март 181 405 души са подали молба за убежище в Германия. Така броят им е повече от два пъти над този от първите три месеца на 2015 г., заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер по време на пресконференция за представяне на официалните данни. 

Броят на пристигащите бежанци обаче същевременно намалява, предава DPA.

В системата Easy (първоначална регистрация на търсещите убежище) през март са били регистрирани 20 608 новодошли бежанци, а през февруари - 61 428, докато през януари броят им е бил 91 671.

Easy е система с база данни за първоначалното разпределение на лицата, търсещи убежище, но в нея често има грешки и дублиращи се записи.

От януари до март 2016 г. са били регистрирани общо 173 707 бежанци, като броят е над този, постигнат година по-рано. Въпреки това тенденцията е за спад, заяви де Мезиер. „Ние вече регистриаме средно дневно по под 200 бежанци".

Фактът, че броят на молбите за убежище се увеличава, докато броят на бежанците спада, е противоречив само на пръв поглед, казва де Мезиер. Молбите за убежище са отчасти от бежанци, които от дълго са в Германия.

За текущата година все още било твърде рано да се направи прогноза за броя на бежанците. „Ние не знаем как ще се прилага в дългосрочен план споразумението между Турция Гърция и ЕС“, поясни германският политик.

Освен това не можело да се прецени дали и по кои маршрути ще заобикалят бежанците. Въпреки това министърът даде положителна оценка за тенденцията през последните няколко месеца. „Мерките, които сме предприели, работят".

Още по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още