fallback

Panama Papers взеха първите си жертви в банковия сектор в Европа

Директор на австрийска банка и член на НС на ABN Amro подадоха оставки, докато регулаторите притиснаха банките в региона да разкрият повече информация

15:25 | 08.04.16 г. 13
Автор - снимка
Създател

Европейските регулатори притиснаха банките в региона да предоставят подробности относно своите офшорни бизнес сделки, а двама висши банкери подадоха оставки по обвинения, повдигнати заради изтеклите през седмицата Панамски документи (Panama Papers), пише Bloomberg.

Британският финансов надзорен орган е изпратил писма до банки и други финансови дружества, в които ги моли да разкрият всякакви връзки с панамската правна фирма Mossack Fonseca, коментира пред агенцията лице, запознато със ситуацията. Швейцарският регулатор Finma заяви, че също ще разследва „подозрителни“ връзки, разкрити от Panama Papers.

„Изтеклата база данни от Панама е поредното доказателство за това, че парите текат като вода през различни юрисдикции, понякога за законни цели, а понякога не“, коментира пред репортери в Берн директорът на Finma Марк Брансън.

Медийни публикации, базирани на изтеклите от Mossack Fonseca милиони документи, разкриха как нейните адвокати, включително и екипът в Женева, са работили с Credit Suisse Group AG, UBS Group AG и други банки по създаването на офшорни компании за световни лидери, спортисти и други богати клиенти.

В четвъртък холандската банка ABN Amro Group NV обяви оттеглянето на члена на Надзорния съвет Берт Меерщад, след като името му се появи в изтеклите документи. В изявление той каза, че така или иначе е планирал да се оттегли, но сега напуска незабавно, „за да предотврати евентуални негативни ефекти за банката“.

Меерщад е бил акционер в базирано в Британските Вирджински острови дружество през март 2001 г., твърди холандският вестник Het Financieele Dagblad.

Главният изпълнителен директор на ABN Amro Герит Залм каза, че никога преди не е чувал за Mossack Fonseca преди изтичането на документите, и че не знае подробностите по случая.

В Австрия главният изпълнителен директор на Vorarlberger Landes- und Hypothekenbank AG подаде оставка, след като банката, собственост на провинция в страната, бе замесена в публикациите за офшорните компании. Майкъл Граамер описва като „предубедени“ местните медийни публикации относно офшорни сметки, свързани с руския милиардер Генадий Тимченко, който е обект на американските санкции от 2014 г.

„Все пак съм 100% убеден, че банката не е нарушавала закони или санкции“, заяви Граамер. „В края на краищата медийните пристрастия срещу Hypo Vorarlberg и мен от последните дни бяха основната причина да предприема този ход.“

В писмата си Комисията за финансов надзор на Великобритания (Financial Conduct Authority, или FCA) даде на фирмите краен срок до 15 април да разкрият дали имат някакви връзки с Mossack Fonseca, твърди анонимно запознато лице.

В Швеция правителството ще помисли дали да затегне законите срещу прането на пари и избягване на данъчното облагане, коментира министърът за финансовите пазари Пер Болунд. По думите му властите разследват подозренията, че най-голямата банка на Скандинавския полуостров Nordea Bank AB е помагала на клиенти да избягват данъци през офшорни компании, създадени в страни с по-ниски данъчни ставки.

Главният изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International AG Карл Севелда коментира, че би приветствал по-строги правила. Бизнесът на австрийската банка с офшорни фирми, свързани с украинския президент Петро Порошенко се появиха в документите от Панама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още