fallback

Европейските индекси затвориха на червена територия

Инвеститорите анализираха протокола от последното заседание на ЕЦБ, а банковият сектор бе сред най-губещите в четвъртък

19:37 | 07.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на водещите борси в Европа затвориха на червена територия в четвъртък, пише CNBC. Инвеститорите анализираха протокола от последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) и проследиха движението в цената на петрола.

Широкият индекс Stoxx 600 се понижи с 0,77% до 328,10 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се потопи с 0,40% до 6 136,89 пункта. В Германия DAX 30 се смъкна с 0,98% до 9 530,62 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е надолу с 0,9% до 4 245,91 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 спадна с 1,26% до 8 292,90 пункта.

Инвеститорите анализираха детайлите от последната среща на Управителния съвет на ЕЦБ, според когото въвеждането на отрицателни лихви като цяло носи ползи на банките в еврозоната. Въпреки това от ЕЦБ изразяват предпазливост относно понижаване на лихвата по депозитното улеснение още, тъй като това може да притисне рентабилността на банките и засегне нивото на стабилност в сектора.

Стенограмата от заседанието бе публикувана на фона на коментарите на представители на ЕЦБ сутринта, измежду които членът на Изпълнителния съвет на банката Питър Прат, който отхвърли очакванията за т.нар. „хеликоптерни пари“ в еврозоната.

На корпоративния фронт най-големият губещ бе банковият сектор. Акциите на италианските банки поевтиняха с най-много, като сред най-големите ценови спадове регистрираха Ubi Banca, Banco Popolare, BMPS и UniCredit.

Британският ритейлър Marks and Spencer обяви общ ръст на продажбите от 1,9% през четвъртото тримесечие. След новините акциите поскъпнаха с 3%.

Книжата на Numericable-SFR поскъпнаха с 0,29% до 29,4 евро за брой след успешна емисия на 10-годишни облигации за 5,19 млрд. долара сред институционални инвеститори. Капитализацията на компанията майка Altice затвориха дори с по-голям ръст – от 1 на сто.

Компаниите от сектора на здравеопазването се представиха по-добре въпреки новините за прекратената сделка между Pfizer и Allergan. Например, книжата на AstraZeneca и Shire поскъпнаха с по процент.

На пазарите на суровини цената на европейския петролен сорт Брент затвори със спад от 2% до 39,01 долара в края на търговията в Лондон. Поевтиняването на „черното злато“ се отрази смесено на цените на акциите на петролните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още