fallback

Медведев: Референдумът е показател за отношението към украинската политика

Няма пречки пред европейския път на Украйна, смята пък Петро Порошенко

13:08 | 07.04.16 г. 6

Резултатите от референдума в Холандия са индикатор за отношението на европейците към украинската политическа система. Този коментар написа в официалния си профил в Twitter руският премиер Дмитрий Медведев.

 

Results of the Dutch referendum on the EU-Ukraine association agreement indicate Europeans' opinion of the Ukrainian political system

— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) April 7, 2016

На 6 април в Холандия се проведе обществено допитване относно асоциирането на Украйна в ЕС. Предварителните резултати сочат, че 61,1% от избирателите са против, а избирателната активност е над 30%.

При това положение Холандия няма да подкрепи подобно споразумение, коментира вече премиерът на страната Марк Рюте.

Въпреки резултатите от референдума Украйна ще продължи да следва своя европейски път, заяви от своя страна президентът на страната Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. В своя профил в Twitter украинският президент посочва още, че референдумът има "консултативен" характер и не е пречка за Украйна.

 

Референдум в Нідерландах має виключно консультативний характер. Стратегічно він не є перешкодою на шляху України до Європи#УкраїнаЦеЄвропа

— Петро Порошенко (@poroshenko) April 7, 2016

Ройтерс припомня, че широкото политическо, търговско и военно споразумение между ЕС и Украйна беше подписано, но трябва да бъде ратифицирано от 28-те държави в общността. Документът не е подписан само от Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още