fallback

Възстановяването при петрола доведе до подем на борсите в Европа

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, като повечето сектори финишираха на зелена територия

19:47 | 06.04.16 г. 7

Европейските борси приключиха сесията в сряда с подем, като инвеститорите се повлияха от новите макроикономически данни от Китай и поскъпването при петрола, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, като повечето сектори финишираха на зелена територия. Компаниите в здравеопазването поведоха фирмите, които се търгуваха с ръстове, като резки повишения имаше при Shire и Astra Zeneca. Малко по-рано Pfizer и Allergan обявиха, че прекратяват процедурата по сливане.

Цените на петрола се възстановяват в сряда заради спадовете в резервите в САЩ, потвърдени както от Американския петролен институт във вторник, така и от Администрацията за енергийна информация в сряда. Според правителствената агенция запасите се понижават с 4,9 милиона барела през седмицата до 1 април.

Към 19:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поскъпват с по 5% до съответно 37,71 и 39,82 долара за барел.

По-рано в Азия пазарите реагираха по-скоро положително, след като проучването на Markit/Caixin показа, че активността в сектора на услугите в Китай се подобрява през март.

Индустриалното производството в Германия пък се понижава с 0,5% на месечна сезонно изгладена база, след като се покачи с ревизираните 2,3% през януари, сочат актуалните данни на Министерството на икономиката на Германия.

Модният търговец на дребно H&M обяви, че приходите й нарастват с 9% през първото тримесечие на 2016 г., след което акциите на компанията поскъпнаха с 5%.

Акциите на Air France-KLM поевтиняха с 3%, след като компанията обяви, че изпълнителният й директор Александър дьо Жуниак се оттегля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още