fallback

Обяснението на ЕЦБ защо централните банки не могат да изпаднат в несъстоятелност

Централната банка публикува доклад на тема „Правила за разпределение на печалбата и покриване на загубата на централните банки“

18:16 | 10.04.16 г. 14

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклад във вторник сутринта, озаглавен „Правила за разпределение на печалбата и покриване на загубата на централните банки“ (Profit distribution and loss coverage rules for central banks).

Проучването сухо очертава как централните банки отчитат печалбите и загубите и как техните печалби и загуби се разпределят на акционерите на тези централни банки – обикновено държавите, в които са базирани, коментира Bloomberg.

Проучването е полезно поне от една съществена гледна точка. Разширената програма за изкупуване на активи на стойност 80 млрд. евро на месец повдига въпроси за това какво ще се случи, ако централната банка отчете загуба от тези покупки.

По отношение на рентабилността на централната банка ЕЦБ казва в проучването си, че не е необходимо една централна банка да прави пари, тъй като това не е полезен показател за ефективността на банката.

Макар да отбелязва, че рентабилността може да е полезна за доверието към централната банка, докладът посочва, че загубите, направени от централна банка, не водят до нужда тя да бъде рекапитализирана или до изпадане в състояние на неплатежоспособност.

ЕЦБ отбелязва това в бележка под линия: „Централните банки са защитени от неплатежоспособност заради тяхната способност да печатат пари и затова те могат да оперират с отрицателен капитал“.

Макар че е малко вероятно този доклад завинаги да заличи неяснотите по капитала на централните банки, той поне включва полезни коментари, които да бъдат използвани, когато някой предупреждава за рискове от загуби на някоя централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още