fallback

Зелен старт на седмицата за европейските борси

Въпреки големия срив в телекомуникационния сектор пазарите успяха да задържат ръстовете си

19:07 | 04.04.16 г.

Европейските борси затвориха на зелено в понеделник след накъсана търговия вследствие на новия спад на цените на петрола и острото поевтиняване на акциите на телекомуникационните компании, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX6 600 не успя да задържи изцяло по-ранния си ръст и затвори с 0,3% нагоре.

Лондонският FTSE също приключи с повишение от 0,27%, френският САС 40 – от 0,38%, а германският DAX – от 0,16%.

Цените на петрола отчетоха сериозна волатилност по време на сесията в понеделник. Международният Брент и американският суров петрол се търгуваха в тесни граници в късната търговия, достигайки съответно нива от около 38,13 долара и 36,52 долара за барел.

Повишенията на цените на суровината бяха ограничени от все по-слабите надежди, че водещите производители от Близкия изток ще постигат споразумение за потискане на текущото свръхпредлагане. Иран заяви, че ще продължи да увеличава добива си докато не постигне благоприятна пазарна позиция, подобна на тази преди периода на санкции, съобщава Ройтерс.

Въпреки спада на цените на някои метали и слабата търговия на петрол основните ресурси отчетоха слаби ръстове, като акциите на Rio Tinto и Anglo American поскъпнаха с по над 1,6%.

Bouygues приключи деня на дъното сред европейските бенчмаркове, след като акциите на компанията се сринаха с 9,6%. Причината е провалът на разговорите за възможна сделка с Orange от петък. Orange искаше да купи конкурента си за около 10 млрд. евро.

Акциите на Orange също се сринаха с 6,17%, след като няколко компании намалиха целевата си цена за компанията. Като цяло телекомите бяха единственият сектор в Европа на червено, като акциите на Iliad, Altice и Numericable-SFR сериозно потънаха.

Deutsche Bank изгуби позицията си в челната тройка на глобалните инвестиционни банки, сочат последните данни на консултантската къща Coalition. В резултат акциите на банката се търгуваха с около 1% по-ниско.

Един от най-добре представилите се бе Stagecoach Group, чиито акции поскъпнаха с 5,3%. Фармацевтичната компания Sanofi също отчете ръст на цената на акциите с 5,6%, след като в понеделник компанията обяви, че ще подпомогне стартирането на най-голямата в света имунизационна компания срещу тропическа треска във Филипините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още