fallback

Април започна с понижения за европейските индекси

Акциите на петролни компании поевтиняха след спад на цената на "черното злато"

19:31 | 01.04.16 г.

Европейските фондови борси затвориха с понижения в петък след разнопосочна сесия, по време на която инвеститорите реагираха на спад на цените на петрола и данните за новите работни места в САЩ, предаде CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 се понижи с 1,4%, като се намира в близост до едномесечно дъно, въпреки добрите данни за трудовия пазар отвъд Океана през март. За седмицата измерителят записва спад от 0,75 на сто.

През март в американската икономика са били създадени 215 хил. нови работни места извън селскостопанския сектор, сочат данните на министерството на труда. Равнището на безработицата се повиши леко до 5%.

Инвеститорите са в очакване да разберат какво означават последните данни за пазара на труда за евентуално повишение на лихвения процент от страна на Федералния резерв, въпреки че от банката дадоха сигнали, че вероятността за увеличение през април е малка.

Цените на петрола и металите се понижиха в петък въпреки по-добрите от очакванията данни от Китай. Фючърсите на Брента по време на търговията в Лондон поевтиняха под 40 долара за барел, в резултат на което акциите на компании като Petrofac и BP също поевтиняха.

Луксозният сектор попадна във фокуса на инвеститорите, след като Barclays понижи оценката си за Richemont, собственика на марките часовници Piaget и IWC, заради което цената на книжата на швейцарския производител се понижи. Друг швейцарски производител на часовници - Swatch Group, също се озова на отрицателна територия, а акциите на компании като Burberry и LVMH също поевтиняха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още