fallback

Експериментът на Великобритания с минималното заплащане

От петък страната налага политика, която ще увеличи заплащането на нископлатените работници 4 пъти по-бързо от ръста на средната заплата

17:47 | 29.03.16 г. 6

От петък Великобритания въвежда нова политика, която ще увеличи заплащането на нископлатените работници тази година четири пъти по-бързо от ръста на средната заплата, съобщава Financial Times (FT).

Светът ще следи внимателно новата промяна. Правителствата в много развити страни прибягват до политики на минимално заплащане, опитвайки се да се справят с неравенството и анемичния растеж на заплатите.

Световната конкуренция, спадът в колективните договори, забавянето на растежа на производителността и начинът, по който технологиите отнемат работни места за средноквалифициран персонал, са сред основните причини за застоя в заплащането през последните години.

В отговор миналата година Германия въведе минимална заплата за пръв път в историята си. Японският министър-председател Шинзо Абе призова за увеличаване на минималното заплащане с 3% на година през следващите години, а някои американски градове, например Сиатъл, повишават праговете на заплащането до 15 долара на час.

Развиващите се страни, като Малайзия, също използват минимални заплати в опит да преразпределят растежа по-справедливо и да насърчат работодателите да се придвижат нагоре по веригата на стойността.

Сега Великобритания реши да постави на тест собственото си национално минимално заплащане, което започва от 7,20 паунда на час и ще достигне около 9 паунда на час до 2020 г.

Според министъра по квалификациите Ник Болс това ще бъде „едно от най-големите увеличения на минималното заплащане, което някое западно правителство в историята е правило“.

Консерваторите обаче не мислят така. Партията се противопостави на въвеждането на политиката през 1998 г., твърдейки, че тя ще унищожи заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още