fallback

Огромната бежанска вълна от Турция към Гърция се забавя?

Новопристигналите на гръцките острови са все по-малко, една от причините може би е споразумението на ЕС с Турция

12:43 | 28.03.16 г.

Oгромната вълна от бежанци, преминаващи на евтини гумени лодки Егейско море от Турция към гръцките острови, внезапно намалява, коментира Washington Post.

Ако преди по гръцките брегове пристигаха хиляди търсещи убежище, сега са стотици – а някои дни дори по-малко. Това може би е знак, че или най-голямата масова миграция на 21-ви век се забавя, или бежанците променят посоката си, докато Европа се опитва да издига нови граници.

Миграционни и хуманитарни служители казват, че бурното море през последните дни може също да е причина за рязкото намаляване на новопристигналите и скоро броят на лодките може отново рязко да се увеличи, както в началото на годината.

Сирийци, търсещи убежище, и трафиканти в Турция обаче казват, че много мигранти са разтревожени, че Европейският съюз (ЕС) ще спази обещанието си и ще връща бежанците, пристигнали на островите.

През последните 15 месеца около 1 млн. бежанци са достигнали гръцките острови, тръгвайки от Турция. Морската мафия за трафик на хора е спечелила над 4 млрд. долара миналата година, твърдят властите.

Около 400 души са загинали, опитвайки се да преминат Егейско море. По-голямата част от тях са се удавили, твърди гръцката брегова охрана. Още 170 души се водят за изчезнали.

По-рано този месец ЕС и Турция сключиха споразумение, което предвижда както бежанци от войната, така и икономически мигранти да бъдат спирани, преди да бъдат връщани от гръцките острови около бреговете на Турция.

Планът предвижда тези, които достигнат островите, да бъдат задържани и интервюирани от имиграционните власти там. Европейските лидери след това искат по-голямата част от бежанците да бъдат върнати с фериботи в Турция.

Европейската агенция Frontex, която е отговорна за спирането на незаконната имиграция, в момента разполага първата част от 2500-те полицаи, миграционни служители, съдии и преводачи в Гърция, за да започне обработването на документите на бежанците.

Повече от 60% от пристигащите на гръцките острови са жени и деца. Половината са сирийци, следващите най-големи групи са афганистанци и иракчани.

Представителите на ЕС твърдят, че Турция може да предостави убежище и обещава да затвори маршрута през източното Средиземноморие.

В замяна на приемането на бежанци, завръщащи се от Гърция, Турция ще получи над 6 млрд. долара финансова подкрепа, облекчени визови изисквания за гражданите си, пътуващи в Европа, и подновяване на преговорите за членство в съюза.

Мигрантите, пристигащи в Гърция след 19 март, се водят в „затворени“ центрове за задържане на островите. Гърция вече няма да им позволява да продължават към континента. Представителите на Frontex казват, че се очаква първите фериботи с търсещи убежище да се насочат обратно към Турция на 4 април, макар че някои гръцки представители изказват съмнения дали страните могат да стартират изцяло репатрациите дотогава.

Чигдем Елибол, заместник-кмет на турския крайбрежен град Дикили, където ще пристигат фериботите, казва, че подготвят изграждането на временен център за пристигналите.

Тя казва, че хората в града съчувстват на тези, които рискуват всичко, преминавайки морето, но и се страхуват, че града им ще бъде залят от разгневени мигранти, неуспели да постигнат мечтата си.

Според някои трафиканти турските им шефове вече започват да обмислят алтернативни маршрути към Европа.

Те разглеждат достигането до Румъния през Черно море като една от опциите. Трафикантите казват, че има слухове, че трафикът може отново да се завърне към Южна Турция, където според слуховете стотици отчаяни мигранти биват качени на товарни кораби с включен автопилот директно за бреговете на Италия, оставени в ръцете на съдбата.

За много от почти 3-те млн. сирийски бежанци в Турция Европа вече е твърде далече.

„Ако трябва да бъда честен, свършиха ни парите. Затова ето ни тук“, казва 45-годишният сириец Мохаммед Алауак. „Не е толкова лошо. Турците се отнасят с нас достатъчно добре“.

Още за бежанската криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още