fallback

Европейските борси не се справят с понижаващите се цени на суровините

Индексите на Стария континент завършват със спад за втора поредна седмица

19:28 | 24.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите европейски пазари отбелязаха спад в четвъртък на фона на понижението в цените на суровините и на поскъпването на долара.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отстъпи с 1,4%, а индексът на сините чипове в еврозоната Euro STOXX 50 се сви с с 1,6%.

Във Франкфурт DAX и в Лондон FTSE 100 загубиха по 1,5% от стойността си, докато френският CAC 40 се понижи с цели 2,13%. Днес беше последният търговски ден за борсите в Западна Европа преди великденските празници, като по този начин европейските индекси завършват със спад за втора поредна седмица, обобщава CNBC.

Акциите на британската търговска верига Next изгубиха 9%, след като отчете понижение на годишната печалба. Книжата на инженерната компания Renishaw се обезцениха с 11%, защото дружеството понижи прогнозите за резултатите си заради спад на поръчките от Далечния изток. Акциите на италианската банка Banco Popolare отстъпиха с 5.9% и бяха спрени от продажба, след като беше обявено сливането й с Banca Popolare di Milano.

Подиндексът на минните и суровинните компании STOXX Europe 600 Basic Resources се понижи с 3.4%, след като поскъпването на долара направи придобиването на метали по-неизгодно за купувачи, използващи други валути.

Цената на петрола от сорта Брент компенсира част от спада си до 40,18 долара за барел, докато американският сорт WTI се сви с 1,5% до 39,21 долара. Спадът в цените идва на фона на информацията от страна на американската Администрация за енергийна ефективност (EIA), че запасите са се повишили с 9,4 милиона барела през предходната седмица, над очакванията на анализаторите. Това доведе до спад на цените на акциите на Total, SBM Offshore и Subsea 7, които приключиха сесиите с резки спадове от между 1,4 и 2,1 на сто, а секторният подиндекс на европейските петролни компании STOXX Europe 600 Oil and Gas се сви с 1,8%. Книжата на Tullow Oil поведоха губещите със срив от 5,6%. Акциите на минните гиганти Anglo American, Glencore, Rio Tinto и Fresnillo се обезцениха с между 3,9 и 6,9%. 

По-рано днес президентът на Федералния резерв в Сейт Луис Джеймс Булард стана поредният представител на паричната политика в САЩ, който е на мнение, че до края на годината могат да се очакват поне две повишения на основния лихвен процент. Според него американската централна банка може би се приближава все повече до още едно повишаване на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още