fallback

Senvion се препъна на борсата

В първия борсов ден цената падна под емисионната стойност

16:28 | 23.03.16 г.
Автор - снимка
Създател

Базираният в Хамбург производител на вятърни турбини Senvion успя с втория си опит да осъществи първично публично предлагане. Първият курс на акциите на познатия навремето с името Repower Systems производител обаче беше 16 евро – малко над емисионната цена от 15,75 евро.

Акциите, които се търгуват на регулиран пазар, достигнаха дневен връх при цена от 16,09 евро, но след това се сринаха до 15,36 евро.

„Още във вторник имаше запитвания за продажби главно от Лондон", казва участник на пазара, цитиран от N-TV. Ето защо акциите са били извадени сравнително бързо от системите на т.нар „сив пазар“.

С издаването на приблизително 18,70 млн. акции собствениците - финансовите инвеститори Center Bridge и Arpwood, включително и опциите за допълнителни акции, ще получат 294 млн. евро. Първоначално те се надяваха на повече от 600 млн. евро.

След базираната в Хесен биотехнологична компания Brain Senvion става вторият борсов дебютант във Франкфурт през тази година. След като едва преди няколко дни се отказа от IPO-то  си, в понеделник концернът изненадащо обяви, че ще го осъществи, но при по-изгодни за инвеститорите условия.

Centerbridge и Arpwood запазват комбиниран дял от около 71,25% от акционерния капитал на дружеството. Като цяло обемът на предлагането, включително презаписванията, възлиза на 294 млн. евро, което съответства на пазарна капитализация около 1,02 млрд. евро. 

Главни поематели са Deutsche Bank, J.P. Morgan и Citigroup, като те се подпомагат от BofA Merrill Lynch, Barclays, Berenberg и Morgan Stanley. Raiffeisen Bank International и Banco Santander са съмениджъри, а финансов консултант на Senvion е Rothschild.

Centerbridge и Arpwood придобиха бившата Repower през 2015 г. за около 1 млрд. евро от индийската корпорация Suzlon, която страдаше под планина от дългове. С 3 900 служители по целия свят Senvion развива своя бизнес преди всичко в Европа, като има дейности и в САЩ, Австралия и Канада и напредва в развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още