fallback

Червено начало на седмицата и на европейските борси

Въпреки подема на фондовите пазари през последно време фундаменталните фактори остават сравнително слаби, коментират анализатори

19:46 | 21.03.16 г.

Европейските фондови борси приключиха търговията на червена територия, като паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,3 на сто. CNBC посочва, че динамиката в цената на петрола продължава да оказва влияние на фондовите пазари. Въпреки възстановяването на цената през последните няколко седмици волатилността на петролните пазари има негативен ефект върху нагласите на пазарните участници.

В понеделник към 19:15 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,58% до 41,38 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,34% до 41,34 долара за барел.

Акциите на енергийната компания Total поевтиняха с 2,25%, а на минният гигант Glencore – с 0,56%.

CNBC посочва, че въпреки подема на фондовите пазари през последно време фундаменталните фактори остават сравнително слаби.

„Преобладаващата динамика, която допринесе за тези слабости, все още е налице“, казва Бенджамин Гътъридж от Brewin Dolphin. „Централните банки биха могли да стимулират апетита към риск в краткосрочен план, но наистина не виждаме това да преобладава“, допълва той.

Главният изпълнителен директор на френския застраховател АХА Анри дьо Кастрие заяви, че ще се оттегли от поста на 1 септември. Акциите на компанията започнаха търговията в понеделник с резки спадове, но в крайна сметка поскъпнаха с близо 1%.

Telecom Italia обяви, че е в напреднала фаза на преговорите с главния изпълнителен директор Марко Патуано за оставката му, което доведе до 3-процентово поскъпване на акциите на телекома.

Акциите на Bayer се повишиха с над 3%, след като агенция Ройтерс съобщи, че Monsanto проявява интерес към бизнеса на германския гигант със земеделски технологии.

Banco Popolare и Banco Popolare di Milano отчетоха рязко поскъпване на акциите си, след като стана ясно, че двете банки са все по-близо до постигане на условията на ЕЦБ за сливане.

Междувременно в бенчмарковия германски индекс DAX влиза медийната компания ProSieben.Sat1, a от измерителя слиза фирмата от сектора на ресурсите K+S.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още