fallback

Силното евро потопи европейските борси

Радостта от предпазливия ход на Фед отшумя, коментира анализатор

19:50 | 17.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Силното евро се отрази негативно на повечето основни индекси на водещите фондови борси в Европа. С изключение на борсата в Лондон останалите индекси се понижиха днес в края на сесията, предаде Ройтерс. 

„Перспективите за по-продължителен период на ниски лихви в САЩ първоначално предизвикаха радостно настроение“, пише анализаторът Йохен Шанцл от CMC Markets. Но въздръжаността на американските централни банкери доведе до повишение на стойността на еврото, така че индексите попаднаха под натиск, пояснява той. Причината е ясна – силната единна валута води до поскъпване на стоките в европейската външна политика.  

След скок до над 10 000 пункта в началото на сесията водещият германски индекс Dax пое надолу само ден след решението на Федералния резерв за запазване на основната лихва. Междувременно бенчмаркът загуби и до 2 на сто до под 9800 пункта. В крайна сметка спадът бе отчасти компенсиран, като в края на сесията той бе от 0,9 на сто до 9892 пункта.

В Париж САС 40 спадна с 0,45 на сто до 4442,89 пункта, отбелязвайки четвъртата си поредна сесия на понижение най-вече заради поскъпването на еврото. 

Лондонският FTSE-100, чиито компоненти не се влияят от силното евро, се повиши с 0,42 на сто до 6201,12 пункта.

Американската централна банка очаквано остави в сряда лихвените проценти непроменени, но понижи прогнозата си за темпа на затягане на паричната политика през 2016 г. Джанет Йелън и екипът й вече очакват не четири, а две повишения с по 25 базисни пункта тази година.  

Сред основните двигатели на т. нар. „Футци“ бяха силно волатилните акции на суровинните производители, като подсекторът скочи с 4 на сто. Те реагираха добре на скока на цената на петрола, които се считат за „огледало“ на икономиката.

Лидер в индекса бяха акциите  на Anglo American с ръст от над 8 на сто. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с около 5%. Вторият по големина минен концерн в света сменя след отчетената загуба и намаляване на дивидентите председателя на Борда на директорите. 

Промяна в мениджмънта има и в GlaxoSmithKline. Председателят на Борда на директорите на британския фармацевтичен концерн Андрю Уити напуска компанията в края на март 2017 г. след 30 години в концерна. Напоследък инвеститорите критикуваха мениджмънта заради слабото развитие на цената на акциите и ниските приходи в САЩ. В четвъртък акциите поевтиняха леко.

Книжата на LafargeHolcim имаха волатилна сесия, изпълнена с ръстове и спадове. След силен старт на сесията акциите поеха надолу и след това отново се възстановиха до лек плюс. Най-големият в света производител на цимент даде сигнали за подобряване на ситуацията след слабата си 2015 г. Компанията заяви още, че постига добър напредък с целите си за привличане на 3,5 млрд. франка от активи за продажба, от които вече не се нуждае.

Сред договорените сделки са продажбата на дялове в операции в Южна Корея и Саудитска Арабия в отделни трансакции за почти 600 млн. франка. Компанията е договорила и разширяването на съвместното си дружество в Мароко със SNI – инвестиционния механизъм на кралското семейство в страната.

Перспективата за по-малко увеличения на основните лихви от досега очакваното отслаби американската валута. Вследствие на това еврото поскъпна до над 1,13 долара от 1,1080 долара преди решението на Фед. Силата на европейската валута обаче е отрова за основните борси в еврозоната. Преди всичко пострадаха експортноориентираните компании от единната валутна зона.  

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 3,35% до 39,75 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,82% до 41,15 долара за барел.

Златото поскъпва с 3% до 1 266,60 долара за тройунция. Благородният метал пое рязко нагоре след изявлението на Фед в сряда, като инвеститорите се завръщат към инвестицията убежище, защото виждат, че в САЩ скоро не се очаква повишаване на доходността на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още